Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Izmjene Zakona o radu tek nakon što se dogovori minimalna plaća

29.07.2020. 13:41 / Izvor: nap.ba

Nakon sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu novinarima se obratio federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača. Ministar je govorio o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o radu u FBiH.

"Želimo da jačamo ekonomiju, pravimo predispozicije i sačuvamo što veći broj radnih mjesta, uključujući fondove koji su vrlo bitni, kao i segment zdravstva, PIO i socijalnih usluga. Isključiva želja i namjera zakonodavca jeste da se nađu optimalna rješenja. Vlada to ne može učiniti bez socijalnih partnera, zato se želim zahvaliti i poslodavcima i sindikatima na iskazanoj volji. Vlada je svjesna obaveza koje ima. Ono što smo jučer dogovorili je stav da se sigurno sa tekstom prijedloga Zakona o radu i izmjenama i dopunama neće ići dok se ne utvrdi minimalna plaća ili opći kolektivni ugovor. Zajedničkom voljom možemo puno toga, zato želimo jačati i nastaviti kontinuitet saradnje", rekao je Drljača.

Ministar je istakao da minimalna plaća, koju oni smatraju prihvatljivom, jeste iznos od 650 do 700 KM neto.

Predstavnik Saveza samostalnih sindikata Mevludin Bektić kazao je da su oni naišli na razumijevanje socijalnih partnera da se razgovor nastavi te da se nada će u nastavku doći do zajedničkog rješenja.

"Ne možemo zavijek biti taoci, tražit ćemo promptno da nam ponude rješenje", rekao je on.

Adnan Smailbegović iz Udruženja poslodavaca FBiH je pak siguran da će zajednički doći do najbolje opcije i za uposlenike i poslodavce:

"Cijenimo da je socijalni dijalog važan, vrlo je važno da se sjedne na miru i razgovara o detaljima", zaključio je.

(Foto: NAP)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti