Kina najavila veći uvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH

09.02.2021. 15:51 / Izvor: SRNA
Kina najavila veći uvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH

Kineski predsjednik Si Đinping je na samitu "17 plus jedan" istakao da su odnosi Bosne i Hercegovine i Kine unaprijeđeni, i da Kina planira da uveze još više poljoprivrednih proizvoda iz BiH.

Kineski predsjednik Xi Jinping je na samitu "17 plus jedan" istakao da su odnosi Bosne i Hercegovine i Kine unaprijeđeni, i da Kina planira da uveze još više poljoprivrednih proizvoda iz BiH.

"Ohrabrujemo vas da više promovišete vaše proizvode i da iskoristite mogućnosti prisustva na kineskom tržištu, i da ostanemo u kontaktu u vezi sa uvozom poljoprivrednih i ostalih proizvoda iz vaše zemlje da bismo to sve zajedno unaprijedili", rekao je Si na samitu nakon obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Xi je zahvalio Dodiku što je govorio o izgradnji društvo sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo, produbljivanju mulilateralizma i za čestitke povodom 100 godina od osniva Komunističke partije Kine i za iskorijenjavanje siromaštva.

"BiH je dio ove saradnje", naglasio je Xi.

On je podsjetio da je Termoelektrana u Stanarima pomogla da se unaprijedi razvoj društva.

"Unaprijedili smo veze naše dvije zemlje i uspjeli za obje zemlje da obezbijedimo određene rezultate, tako da vjerujem da će ova saradnja stvoriti još mogućnosti za prijateljsku i još veću saradnju naše dvije zemlje", naglasio je Xi.

Prema njegovim riječima, samit "17 plus jedan" predstavlja saradnju ravnopavnih partnera, bez obzira na veličinu zemalja – postoje obimne konsultacije, zajednički doprinosi i korist koja se dijeli.

Na samitu su učestvovali lideri i visoki predstavnici zemalja Centralne i Istočne Evrope i predstavnici posmatrača saradnje Kina i ovog dijela Evope.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti