Ko smije testirati na COVID 19: Inspekcije zatvaraju privatne laboratorije

14.04.2020. 11:58 / Izvor: Akta.ba
Ko smije testirati na COVID 19: Inspekcije zatvaraju privatne laboratorije

Kaže kako je njihov centar od početka pandemije stavljen u službu da služi u što boljem i bržem sprječavanju pandemije.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nije jedina ustanova koja trenutno vrši testiranje na Covid-19. Nekoliko privatnih laboratorija također se stavilo na raspolaganje sistemu kako bi mogle vršiti ove analize.

Jedna od njih je i Genetički Centar Alea koji se stavio na dispoziciju državi sa svojom opremom i stručnjacima da rade testiranja na COVID-19, ali je po nalogu inspekcije istu morao da zatvori.

Dr. Alma Konjhodžić, poznati sarajevski stomalog, na svom fb profilu je pojasnila šta se zadnjih dana dešava i zašto inspekcije pohode privatne laboratorije.

"U trenutku kad nam je smrtnost od korone 4 posto, a narod lud od izolacije i bombastičnih idiotskih poluinformacija, šalju se inspekcije u privatne laboratorije koje rade testove na Covid19 i bore se od prvog dana. Kada ne nađu ništa zbog čega bi zatvorili ovakvu laboratoriju jer imaju sve i više od toga, onda joj zabrane testiranje na Covid19", kazala je Konjhodžić.

Kaže kako je njihov centar od početka pandemije stavljen u službu da služi u što boljem i bržem sprječavanju pandemije.

"Znači, imaš vojsku, tenkove i avione za rat i zabrane ti da ih koristiš...", kaže Konjhodžić.

Podsjećamo, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nedavno je reagirao na tvrdnje ministra zdravstva Kantona Sarajevo Rusmira Mesihovića, koji je uputio dopis javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu, a u kojem se poziva na akt koji je, kako navodi, dobio od Ministarstva zdravstva FBiH a u kojem je navedeno da nijedna zdravstvena ustanova na području FBiH ne može obavljati testiranje na koronavirus.

U dopis se navodi da je Ministarstvo zdravstva KS zaprimilo je akt Federalnog ministarstva zdravstva u kojem je navedeno da nijedna zdravstvena ustanova u Federaciji BiH nema rješenje za obavljanje mikrobiološke djelatnosti, laboratorijske izolacije i identifikacije uzročnika zaraznih bolesti, a samim tim ni za testiranje na koronavirus.

Te su pozvali sve javne i privatne zdravstvene ustanove s područja Kantona Sarajevo, koje obavljaju laboratorijsku dijagnostiku, da Federalnom ministarstvu zdravstva dostave dokumentaciju za verifikaciju mikrobiološke djelatnosti.

KCUS u svom pojašnjenju kaže da pružanje zdravstvenih usluga od značaja za javno zdravstvo nije dozvoljeno privatnim zdravstvenim ustanovama, posebno ustanovama koje nisu u sistemu referalnih laboratorija sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti