Koç:Počinju razgovori za studiju izvodljivosti autoputa Sarajevo-Beograd

03.02.2018. 10:20 / Izvor: Fena
Koç:Počinju razgovori za studiju izvodljivosti autoputa Sarajevo-Beograd

Predstavnici nadležnih institucija za cestogradnju iz Turske naredne sedmice započet će istovremene razgovore sa nadležnima iz BiH i Srbije.

Predstavnici nadležnih institucija za cestogradnju iz Turske naredne sedmice započet će istovremene razgovore sa nadležnima iz BiH i Srbije kako bi se uradila analiza u vezi sa izgradnjom predloženih trasa autoputa Sarajevo- Beograd odnosno studija izvodljivosti, potvrdio je u intervjuu za Fenu ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koç.

Izrazio je zadovoljstvo dokle se došlo u procesu razgovora o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd budući da je, kako kaže, na ovosedmičnom radno-konsultativnom sastanku predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem utvrđeno da će se graditi oba predložena pravca, preko Tuzle i preko Višegrada.

"U protekloj godini čule su se različite izjave dokle je došao ovaj projekat. Bilo je tu nedoumica koja će trasa biti izabrana odnosno kuda će sve prolaziti ovaj put između Sarajeva i Beograda. U tom pogledu Turska je stalno napominjala da koliko god je ovo jedan veliki ekonomski, privredni projekat, da ima socijalnu stranu, ali i političku, jer će sigurno doprinijeti stabilnosti Srbije i BiH", rekao je Koç.

Od početka razgovora u vezi izgradnje autoputa naglasio je da Turska nikada nije postala dio nekih rasprava, već naprotiv uvijek je na svim nivoima, uključujući i najviši nivo, uvijek podcrtavala svoju odlučnost da podrži jedan ovakav projekat.

"U tom smislu, Turska je zadovoljna što će jednog dana biti dijelom ovog projekta. O tome se razgovaralo prilikom nedavne zvanične posjete predsjednika Turske Srbiji, kao i na radnom sastanku Erdogana sa Vučićem i Izetbegovićem. Tom prilikom, Erdogan je želio razmotriti šta se može konkretno uraditi, te je veoma pozitivno što je zaključeno da treba graditi obje predložene trase i da tu nema alternative", konstatovao je Koç.

Odgovarajući na pitanje kako Turska finansijski planira podržati projekat kaže da u ovom trenutku to nije moguće reći jer se trebaju uraditi sve analize da bi se utvrdili tehnički detalji dionica od broja tunela do broja mostova i svega drugog što čini jedan autoput.

"Sve je to potrebno realizirati da bi se na kraju moglo reći za koje modalitete finansiranja se odredila Turska. Naša želja je da radne grupe već od naredne sedmice počnu raditi pa ćemo veoma brzo imati jasniju sliku", rekao je Koç.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti