Komisija za očuvanje spomenika nije dala saglasnost za gradnju u Hastahani

16.06.2021. 08:59 / Izvor: Akta.ba
Komisija za očuvanje spomenika nije dala saglasnost za gradnju u Hastahani

Prostor Hastahane također predstavlja potencijalno arheološko nalazište.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je na zahtjev Općine Centar za izjašnjenje o usklađenosti Idejnog projekta objekta Centralne banke Bosne i Hercegovine na prostoru Hastahana s odredbama Odluke Komisije o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH donijela zaključak da predložene intervencije – izgradnja poslovnog objekta na ovom prostoru nisu u skladu s odredbama Odluke Komisije.

Također, Komisija je zaključila da i cjelokupno urbanističko rješenje za prostor Hastahana nije u skladu sa spomenutom Odlukom.

"Predmetno dobro se nalazi u zaštitnom pojasu nacionalnog spomenika Historijski urbani krajolik Sarajeva te se na njega primjenjuju mjere zaštite utvrđene Odlukom Komisije. Zaštitni pojas utvrđen je s ciljem učinkovite zaštite nacionalnog spomenika, odnosno zaštite vizuelnog i funkcionalnog integriteta spomenika.To je prostor koji nosi identitet prve vojne zdravstvene ustanove u BiH i koji zahtijeva očuvanje memorije mjesta", navodi Komisija u obrazloženju.  

Prostor Hastahane, dodaju, također predstavlja potencijalno arheološko nalazište za koje je potrebno osigurati uvjete za provođenje arheoloških istraživanja.

"Projekat uređenja treba biti zasnovan na nalazima arheoloških radova uz uvažavanje njihovih preporuka, kao i rješenja koja afirmiraju zelene površine sa mogućnošću maksimalnog ozelenjavanja i sadnje visokog drveća kao i vizuelnog otvaranje prostora Hastahane prema nacionalnom spomeniku – džamiji Magribiji", ističe Komisija.

Povodom ove Odluke oglasio i Srđan Mandić, načelnik Općine Centar.

"I dalje ćemo istrajavati u borbi za interese građanki i građana koji su za nas na prvom mjestu. Mišljenje koje smo juče i zvanično dobili od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika daje dodatnu dimenziju i ovako koncipirano, lišeno političkih interesa i uticaja, budi nadu da možemo u ovom tijelu imati stručnu podršku. S druge strane, iskazujemo snažan interes da sa Centralnom bankom nađemo kompromisno rješenje, u interesu svih. To je suština naše politike. Želimo što prije okončati agoniju Hastahane i zajedno sa građanima kreirati najljepši park u gradu. Idemo dalje", poručio je Mandić.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti