Konsolidacija i dokapitalizacija rudnika nije dala očekivane rezultate

16.07.2015. 15:36 / Izvor: Akta.ba
Konsolidacija i dokapitalizacija rudnika nije dala očekivane rezultate

Iz Vlade navode da ne isključuju opciju eventualnog povećanja cijena električne energije, na čemu insistira Sindikat radnika rudnika FBiH, ako se sa istim slože FERK i Parlament FBiH, ali navode da bi to bilo zadnje rješenje.

Federalni premijer Fadil Novalić informirao je članove Vlade o pregovorima sa Samostalnim sindikatom radnika rudnika u FBiH s čijim je predstavnicima, od imenovanja ovog saziva Vlade FBiH do sada, održano pet sastanaka na kojima je razgovarano o mogućnostima iznalaženja sistemskih rješenja po zahtjevima Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH.

Nakon što je prihvatila Informaciju, Vlada je usvojila i Zaključak koji je federalni premijer Fadil Novalić uputio Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH.

U zaključku stoji da se prihvata  informacija o pregovorima sa Samostalnim sindikatom radnika rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Vlada je također konstatovala da i pored uloženih sredstava po osnovu Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu 2009. do 2015. godine i po osnovu odluka Elektroprivrede BiH o dokapitalizaciji rudnika, u ukupnoj vrijednosti od oko 400 miliona maraka, ista nisu donijela željene rezultate.

Zatraženo je  su od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i menadžmenta Elektroprivrede BiH da dostave informaciju o implementaciji Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji Bosne i Hercegovine prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu 2009. do 2015. godine i njihovim efektima, kao i efektima dokapitalizacije i daju odgovor zašto uložena sredstva nisu dala rezultate, utvrđivanje pojedinačne odgovoronosti za isto, te predlože mjere za nastavak konsolidacije rudnika uglja.

Nakon dobijene informacije Vlada će zatražiti održavanje tematske sjednice Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, po pitanju rudnika, saopćili su iz Vlade Federacije.

Na današnjoj sjednici istaknuto je da je Vlada u potpunosti posvećena daljem procesu restrukuriranja rudnika sa posebnim akcentom na proces koji će voditi ka operativnom i finansijskom ozdravljenju rudnika, ali se insistira na poduzimanju mjera kroz dalju finansijsku konsolidaciju rudnika, promjenom neodgovornih uprava, a naročito kroz uštede koje se trebaju (moraju) ostvariti u samim rudnicima i Javnom preduzeću Elektroprivredi Bosne i Hercegovine.

Navode da se ne isključuje eventualno povećanje cijene električne energije, na čemu insistira Sindikat radnika rudnika u Federaciji BiH, ako se sa istim slože Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine-FERK i Parlament Federacije.

"Dosadašnja iskustva rješavanja problema na ovakav način nisu imala za posljedicu postizanje željenih ciljeva. Zbog toga smatramo prethodno nužnim do kraja iscrpiti sve mogućnoisti koje obezbjeđuju ozbiljan i dosljedan pristup realizaciji prethodno pomenutih mjera na restrukturiranju i značajnijem poboljšanju ekonomičnosti i efikasnosti poslovanja", saopćili su iz Vlade. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti