Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Košarac: Vodimo računa o domaćim kapacitetima mesa

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da se vodi računa o domaćim kapacitetima za proizvodnju mesa.

17.03.2020. 15:58 / Izvor: Fena

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, nakon vanredne sjednice Vijeća ministara BiH izjavio je da se u ovom trenutku vodi računa o domaćim kapacitetima za proizvodnju mesa s obzirom na činjenicu da se ne može procijeniti koliko će trajati situacija prouzrokovana koronavirusom.

"Naša briga je u tome da želimo da omogućimo značajne kapacitete mesa za unutrašnji konzum BiH jer se definitivno ne može izvršiti navedena projekcija. Isto tako, želimo poštovati međunarodne ugovore, kakav imamo sa Turskom, tako da ćemo vršiti procjene na nivou nadležnih institucija i voditi računa o toj balasiranosti za unutrašnji konzum i za aktivnosti naše poslovne zajednice, konkretno u ovom slučaju izvoza pilećeg mesa u Tursku", rekao je Košarac.

Ukazao je na činjenicu da "samo jedna klaonica u BiH priprema meso za izvoz u Tursku, a da ukupno ima 11 certifikovanih klaonica".

"Moj stav, podržan od entitetskih resornih ministara, jeste da onim klaoničarima koji žele da obavljaju posao sa firmom 'Tareks' iz Turske damo registre nadležnih ministarstava u vladama RS i FBiH koje jasno registruju ko su poljoprivredni proizvođači, te ćemo insistirati da te klaonice isključivo kupuju domaće na temelju onih podataka koje dostave zvanične instiucije u RS i FBiH. Ako bilo ko prekrši posao neće bit zaštićen", poručio je Košarac.

Ovom prilikom osvrnuo se na situaciju u vezi koronavirusa, pri čemu smatra najbitnijim "voditi računa o zdravlju svakog čovjeka, ali i obezbijediti nesmetanu spoljnotrgovinsku razmjenu robe".

 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti