Kredit od 30 miliona KM za modernizaciju javnog prevoza u Sarajevu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kredit od 30 miliona KM za modernizaciju javnog prevoza u Sarajevu

29.02.2020. 09:59 / Izvor: Akta.ba

Federalna vlada je podržala dvije inicijative da kreditnim zaduženjema kod Europske investicijske banke (EIB) od 20.000.000 eura i kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 10.000.000 eura budu osigurana sredstva za realizaciju druge faze Projekta obnove voznog parka za javni linijski prijevoz putnika.

Cilj projekta je nastavak unaprjeđenja javnog linijskog prijevoza putnika, što je komunalna djelatnost od javnog interesa i obavlja se kao javna služba na području Kantona Sarajevo.

Vlada je prihvatila je i informacije o ovim kreditima, kao osnove za vođenje pregovora, te zadužila Federalno ministarstvo financija, te ministarstva financija i saobraćaja Kantona Sarajevo, da u timove za pregovore za imenuju ovlaštene predstavnike.

Konačna odluka o zaduženjima bit će donesena po okončanju pregovora sa EIB-om i EBRD-om, a krajnji dužnik po ovom kreditima je Kanton Sarajevo.

Federalno ministarstvo ministarstvo financija će Vladi FBiH pripremiti informacije o pregovorima i tekstove usaglašenih ugovora između Bosne i Hercegovine i EIB-a i i EBRD-a, a današnje zaključke dostaviti Ministarstvu finansija i trezora BiH radi provođenja dalje procedure u vezi sa ovim zaduženjem.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti