Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

KS: Uspostavljeni registri za poticaje, sada je lako provjeriti ko je dobio i koliko

14.04.2021. 11:13 / Izvor: Akta.ba

Konferencija za novinare Ureda za borbu protiv korupcije i Ministarstva privrede KS povodom uspostave Registra poticaja razvoja male privrede i Registra korisnika podsticaja u poljoprivredi održana je danas u Sarajevu.

"Danas je veoma važan dan u borbi protiv korupcije u Sarajevu", kaže je Erduan Kafedžić, predstavnik Ureda za korupciju KS.

Kafedžić ističe da je na inicijativu ovog Ureda, prihvaćeno da se usporave dva registra - poticaja razvoja male privrede i korisnika podsticaja u poljoprivredi.

"Ovo je do sada bilo jedno zaštićeno područje. Samo u roku od 2021. godine, bit će kroz registar dodjeljeno više od 13 miliona KM. Pozivam vas da koristite registre u analizama i istraživanjima. Osvijetlili smo taj veoma mračan prostor s veoma mnogo rizika", rekao je Kafedžić.

Adnan Delić, ministar privrede KS također se obratio prisutnima, te se prvenstveno zahvalio Uredu za borbu protiv korupcije.

"U Ministarstvu imamo dvije stavke koje su zakonski regulisane i tiču se samih poticaja. Ovo su poticaji koji se dodjeljuju svake godine. Ove godine su ta sredstva značajnija nego ikada i samo za poticaj maloj privredi, bit će dodjeljeno više od osam miliona KM, te za poticaj poljoprivredi više od šest miliona KM. Mi smo zato prihvatili ovu inicijativu kako bismo stvorili infrastrukturu koja je dostupna javnosti i kako bi se vidjelo gdje se troše pare. To će nam unaprijediti procese, kada je u pitanju analitičnost", poručio je Delić.

Delić je dodao da će svi poticaji biti u online formi.

"Svaki naredni poziv i poticaj bit će unešeni u ovaj registar. Unešeno je 198 predmeta trenutno, te 46 kada je poticaj male privrede u pitanju. Cilj je nastavak transparetnosti, vraćanje povjerenja u zvanične institucije. Svi smo svjedoci da je povjerenje poljuljane i zato imamo mali broj koji se prijavljuju na poticaje. Ovo će omogućiti i analizu poticaja i rješenja. Mogu najaviti i da će se uspostaviti i online platforma.Svrha je transparentan i vidljiv rad javnosti koji će biti preventiva u borbi protiv korupcije", rekao je Delić.

Pojasnio je da će se svi poticaji, iznosi poticaja i korisnici moći vidjeti u registru, kao i nazive modela.

Na stranici Ureda registri su već dostupni sa podacima za 2020. godinu, a dodavat će se podaci za 2021. godinu. 

PODIJELI:

TAGOVI:

registri poticaji

vlada ks

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti