Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kutle: Nije realno očekivati promjenu kamatnih stopa u BiH

Nije realno očekivati promjenu kamatnih stopa u BiH u narednih nekoliko godina iz više razloga.

24.10.2021. 10:44 / Izvor: Fena

Predsjednik Udruženja banaka u Bosni i Hercegovini Berislav Kutle izjavio je za Fenu da se dužnici kratkoročnih kredita sa promjenljivom kamatnom stopom ne bi trebali brinuti o promjeni te stope.

Smatra da nije realno očekivati promjenu kamatnih stopa u BiH u narednih nekoliko godina iz više razloga.

"Prvi razlog je nerealno veća ponuda od potražnje za kreditima, što se neće brzo promijeniti. U ovakvoj nestabilnoj političkoj situciji u BiH nije realno očekivati veću potražnju za kreditima.", rekao je Kutle.

Kao drugi razlog naveo je kamatnu stopu na evropskom tržistu koju ni očekivana inflacija u kratkoročnom periodu ne može podići.

"Jasno je da bi svima koji imaju kredite na deset i više godina bilo pametno da promijene kamatu u fiksnu kako bi bili sigurni.", istakao je Kutle.

Dodao je da je za očekivati rast inflacije u narednom periodu jer se svi u EU trude da je izazovu kako bi ubrzali rast i razvoj, a drugi razlog je rast cijena sirovina i energenata koji je počeo i prije pandemije.

"Pandemija je odgodila tu krizu za skoro dvije godine, ali je ona sada pred nama.", naglasio je Kutle.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti