Malak pokrenuo eko farmu za proizvodnju zdrave hrane

05.09.2019. 07:43 / Izvor: Akta.ba
Malak pokrenuo eko farmu za proizvodnju zdrave hrane

U blizini Kakanja već je kupljeno zemljište sa postojećim objektima i vrši se adaptacija i uređenje prostora, rekao je za poslovni portal Akta.ba Orhan Spahić, direktor Malaka.

Malak Grupacija pokrenula je eko farmu u kojoj će se proizvoditi mliječni proizvodi, domaće povrće, voće i uzgajati stoka.

U blizini Kakanja već je kupljeno zemljište sa postojećim objektima i vrši se adaptacija i uređenje prostora, rekao je za poslovni portal Akta.ba Orhan Spahić, direktor Malaka.

Eko voćem, povrćem i hranom proizvedenom na farmi je planirano da se snadbjeva hotel Malak  Regency i nekoliko njihovih partnera. Kako se bude razvijala farma, tržište za plasman njihovih proizvoda će se šititi.

"Farma je prilično popunjena sadržajima, imamo građevinsku i upotrebnu dozvolu. Već postoje administrativni objekti, štale, prostorije za procesuiranje mlijeka i mesa koje je potrebno adaptirati. Na farmi je već postojalo dosta zasađenih voćaka, a zasadili smo i povrće, tako da uskoro očekujemo plodove i prihode sa farme ako Bog da", kaže Spahić.

Kao bi se što bolje upoznali sa fukcionisanjem sličnih farmi u Evropi, u saradnji sa Ambasadom Austrije u BiH, predstavnici Malaka bili su i gosti austrijskog poljoprivrednog klastera. U okviru posjete obišli su osam industrijskih i eko organskih farmi koje su bile interesantne za njihov koncept.

Posjeta je urodila plodom, te su odmah sklopljeni i ugovori oko uvoza stoke (krava i koza)  iz Austrije koja ima čisto genetsko porijeklo, a u planu je i nabavka junica.

"Ulaganja u farmu su planirana fazno. Osim nabavke stoke, radit će se na procesuiranju mlijeka, biljnih proizvoda i voća", rekao je Spahić, naglašavajući kako im je u realizaciji projekta sa svoje strane izašla u susret Općina Kakanj.

Planirano je da se na farmi razvija i  agro turizam u okviru kojeg će gosti hotela i turisti moći posjetiti farmu i vidjeti gdje se sve uzgaja i proizvodi ono što se u hotelskom restoranu Malaka sprema.

"U planu je specijalizacija našeg restorana, koji je već sada među najopremljenijim u BiH. Želimo napraviti brend restorana, gdje će gosti dobiti kvalitetan obrok koji se ne može nigdje drugo u BiH dobiti.Trudit ćemo se da tu prednost iskoristimo i to je nešto što je došlo samo", naveo je Spahić, te dodao kako vjeruje da će gosti iz zaljevskih zemalja biti jako sretni vidjeti plodove voća, povrća, stoku, plodno zemljište itd.,  što kod njih nije moguće.

Malak Grupacija završila je u sarajevskom naselju Dobrinja i izgradnju dvije zgrade. Jedna je već našla kupce, a u druga se nalazi u fazi prodaje preostalih stanova.

Izgradnja naselja na Ilidži se privodi kraju, te se prvi čovjek hotela nada skoroj finalizaciji projekta.

"Pored svega nabrojanog Malak u cilju stabilne budućnosti radi na jačanju, definiranju sistema, rezanju troškova, povećanju profitabilnosti hotel i fabrike namještaja u Donjem Vakufu", kaže Spahić, naglašavajući kako je teško ući u velike projekte  jer su potrebni kapaciteti.  Prvenstveno radna snaga koja će taj  projekat iznijeti i kako bi on zaživio i postao profitabilan.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti