Marža na cijene najvažnijih proizvoda ostaje na nivou od 5.marta

09.04.2020. 13:58 / Izvor: Akta.ba
Marža na cijene najvažnijih proizvoda ostaje na nivou od 5.marta

Za realizaciju i nadzor nad provođenjem ove odluke zadužene su federalna, kantonalna, gradske i općinske tržišna inspekcija.

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela Odluku kojom utvrđuje postojanje uslova za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na području Federacije BiH.

Kao mjeru neposredne kontrole cijena, Vlada je propisala za pojedine proizvode utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene). Mjere neposredne kontrole odnose se na proizvode u nadležnosti FBiH, kantona, gradova i općina propisane odredbama Zakona o kontroli cijena, kao i na ostale životne namirnice, osnovne higijenske i druge proizvode koje prodaju svi učesnici u lancu snabdijevanja, odnosno privredna društva i druge pravne i fizičke osobe koje proizvode i obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo.

Pravne i fizičke osobe obavezne su utvrditi i primjenjivati marže tako da one ne prelaze nivo marži tih proizvoda na dan 5.3.2020. godine.

Ovo se odnosi na sve vrste brašna, sve vrste hljeba, peciva i druge pekarske proizvode od brašna i žitarica, aktivni kvasac, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvode od jaja, šećer, čaj, začine, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, biljne i životinjske masnoće, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, voće i povrće, sirće, mesne konzerve, riblje konzerve, vodu za piće, jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađenu hrana na bazi žitarica i dječiju hrana za dojenčad i malu djecu, dodatke ishrani, dijetetske proizvode (uključujući proizvode bez glutena), hranu za posebne medicinske potrebe, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenske uloške, deterdžente za veš i suđe.

Također i na sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), toaletni papir, pastu za zube, zaštitne kombinezone i drugu zaštitnu i medicinsku odjeću i obuću, zaštitne naočale i vizire, zaštitne rukavice i zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske - hirurške, zaštitne maske za lice FFP2 i FFP3, posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sistem, sve vrste sjemenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlјa bilјaka, stočnu hrana i komponente za stočnu hranu, te na vještačko đubrivo.

Za realizaciju i nadzor nad provođenjem ove odluke zadužene su federalna, kantonalna, gradske i općinske tržišna inspekcija.

Danom stupanja na snagu ove, prestaje da važi ranija Odluka o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena.

Inače, današnjoj sjednici Vlade BiH su prisustvovali premijer FBiH i njegovo dvoje zamjenika, dok su ostali članovi Federalne vlade u radu sjednice sudjelovali putem video linka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti