Milionskim investicijama kompanije obilježena 6. konferencija Mikrografije

25.09.2019. 15:29 / Izvor: Akta.ba

U okviru 6. konferencije Mikrografije koja je održana u Sarajevu predstavljeni su novi produkti koje je kompanija uvela u zadnjih godinu dana na području digitalizacije dokumenata.

U okviru 6. konferencije Mikrografije koja je održana danas u Sarajevu predstavljeni su novi produkti koje je kompanija uvela u zadnjih godinu dana na području digitalizacije dokumenata.

Boštjan Gaberc, direktor Mikrografije u razgovoru za Akta.ba kazao je kako su puno postigli na polju optimizacije, a sve u cilju lakše, brže i jednostavnije digitalizacije.

"Iz nas je jako uspješna poslovna godina. U saradnji sa Svjetskom bankom smo ove godine završili projekat digitalizacije privrednih sudova u Republici Srpskoj i registarskih sudova u Federaciji. Uspješno smo završili digitalizaciju katastarskih dokumenata općina", kazao je Gaberc, te napomenu kako su u kompaniji Orbico uspješno implementirali svoje cloud rješenje elektronske pisarnice računa.

Naveo je kako počinju i više novih projekata, a jedan od njih je i sa ASA bankom.

"Svi ovi projekti bili su odskočna daska za novi poslovni poduhvat sa koji ćemo završiti ove godine. Radi se o milionskoj investiciji naše kompanije u BiH, odnosno izgradnji arhivskog skladišta u Sarajevu koje je namjenjeno dugoročnoj pohrani arhivske i registracione građe. Na ovom mjestu izvodit će se sređivanje dokumenata, unosa podataka, uništavanje dokumentacije isteklih rokova", kazao je Gaberc, naglašavajući, kako ovo nije kraj priče, Mikrografija osim Sarajeva arhivskim prostorom može se pohvaliti i u Banjoj Luci.

"Dva arhivska skladišta dugoročno će moći pohraniti više od 40 km dokomentacije ili 400.000 registratora uz mogućnost proširenja skladišta", rekao je Gaberc.

Mikrografija na ovome neće stati. Planiraju zapošljavati nove ljude, a u pregovorima su za nove projekte koji bi trebali biti u narednoj godini realizirani.

Obećao je da će nastaviti pratiti trendove, a ono što slijedi svima u narednom periodu, kaže su nove jako osvjetljive regulative, naročito u području osobnih podataka, koje treba pratiti jer su ljudi danas postali oprezni i žele znati šta se dešava sa njihovim podacima, kako se reguliraju i ko ima pristup istim.

Ono što je sigurno za ovu uspješnu kompaniju koja će godinu završiti sa rastom od 100 posto u BiH je da će nastaviti sa novim trendovima na polju digitalizacije dokumenata.

U toku konferencije koja je održana pod sloganom "Stvaramo za budućnost", govorilo se na teme: Arhiva dokaza, Ubrzanje kreditnog procesa s modernim tehnologijama, Zakonska regulativa čuvanja arhivske i registraturne građe, Nemate kud s papirom? Mi imamo rješenje za vas.

Konferencija je završena obilaskom novog arhivskog skladišta u Hrasnici.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti