Miljackom će za nekoliko godina ploviti elekrični čamci

05.06.2018. 14:52 / Izvor: Akta.ba
Miljackom će za nekoliko godina ploviti elekrični čamci

"Čista Miljacka" je naziv za širi projekt Čiste vode cijele sarajevske kotline čiji je cilj očuvati i poboljšati kvalitet vode u vodotocima.

Inicijativa za aktiviranje generacijskog projekta "Čista rijeka Miljacka", između dva entitetska Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, potpisana je danas u Sarajevu.

"Čista Miljacka" je naziv za širi projekt Čiste vode cijele sarajevske kotline čiji je cilj očuvati i poboljšati kvalitet vode u vodotocima i zaštititi resurse i ekosistem slivnih područja rijeka Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje, kao i neposrednog sliva rijeke Bosne do vodomjerne stanice Reljevo. Realizacijom ovog projekta na području 32 općine Federacije BiH i Republike Srpske, postiže se ispunjenje ostalih ciljeva, kao što je promocija turističkih lokaliteta uz Miljacku.

"Ovim projektom ćemo pokušati doći do toga da imamo dobar balans brige o okolišu i turističkog potencijala koji Sarajevo pruža", kazao je direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Fuad Čibukčić.

Nažalost, dodaje on, u ovom trenutku Miljacka nije svijetli obraz Sarajeva i u prvoj fazi će se raditi prečišćavanje rijeke Miljacke do ulaza u Sarajevo, da bude hemijski čista.

Osim toga, projekt u drugoj fazi projekat podrazumijeva i saniranje 32 otvora od Skenderije do Vijećnice iz koji se ispušta oborinska i otpadna fekalna voda.

"Nakon toga ćemo napraviti jednu branu kod mosta na Skenderiji, da podignemo nivo Miljacke na 1,60 metara, a kao turističku atrakciju ćemo imati i vožnju električnim čamcima od Vijećnice do Skenderije i nazad", kazao je Čibukčić.

Kako kaže, za sada je nepoznanica koliko će koštati razdvajanje i saniranje ispusta za oborinske vode, tačnije koji iznos je potreban da bi to povezali na kolektorsku mrežu u Butilama.

Dodaje da planiraju aplicirati na sredstva od fondova Evropske unije, jer se radi o projektu na kojem su dva fonda na istom mjestu i na istoj zadaći, a međunarodna zajednica prepoznaje takve napore.

Čibukčić ističe da je degradaciju voda vodotoka i onečišćenje njegovih slivnih područja, koja je intenzivirana u posljednjem desetljeću, a prvenstveno zbog ispuštanja neprečišćenih otpadnih voda, kao i usljed nekontrolisanog odlaganja svih vrsta otpada, korištenje vodnih resura, eksploatacije materijala iz riječnih korita, sječe itd. moguće je zaustaviti jedino sveobuhvatnim pristupm rješavanja problema onečišćenja vodotoka.

"Ovakav pristup zahtijeva zajedničko djelovanje svih nivoa vlasti, bez ograničenja i granica koje priroda ne poznaje", zaključio je on.

Prema master planu, planirani period implementacije za prvu fazu projekta je tri do četiri godine.

S.B.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti