Na hercegovačkom kamenjaru podigao ekološki OPG s kojeg svi žele jesti

10.05.2020. 12:17 / Izvor: Akta.ba
Na hercegovačkom kamenjaru podigao ekološki OPG s kojeg svi žele jesti

Već odavno OPG-ovi na području cijele regije nisu neka novost, ali ipak postoje oni koji zaslužuju da se o njima zna zbog niza specifičnosti koje ih krase.

Već odavno OPG-ovi na području cijele regije nisu neka novost, ali ipak postoje oni koji zaslužuju da se o njima zna zbog niza specifičnosti koje ih krase.

Jedan od takvih je i OPG Bakrač koji je podignut i izgrađen u širokobriješkom selu Čerigaj i to doslovce usred kamenjara koristeći svu raspoloživu zemlju na kojoj se s uspjehom uzgaja na ekološki način, što je danas u ovo vrijeme zagađenja svih vrsta jako važno i bitno.

Vlasnik je Damir Musa, a ovaj OPG je specifičan po tomu što je niknuo iz teškog hercegovačkog krša i kamenjara gdje se voda u žarkim ljetnim mjesecima može brojati na kapljice, no vrijedni domaćin se pobrinuo izgraditi takva skladišta u kojima se prikuplja voda u količinama koje mogu podmiriti potrebe njegovog OPG-a, piše ABC Portal.

Pokrenut je prije 12 godina te da su on i njegova obitelj uspjeli napraviti sve svojim radom, zalaganjem, s ljubavlju ali i neizostavnim financijskim ulaganjima.

Na samom dolasku na ovaj OPG dočekat će vas prizor koji otkriva da je ovdje netko uložio mnogo truda i rada kako bi ovo danas bilo vidljivo. Četiri plastenika imaju 1000 kvadrata ili dulum zemlje a u njima skoro prispjelo rano povrće. U dva plastenika se uzgaja paradajz a u druga dva krastavci. Sve to može zaliti 1300 kubika vode u izgrađenim vodospremištima na više mjesta ovog OPG-a koji ima više od petnaestak duluma zemlje u komadu.

”Krastavce beremo od polovice travnja a za paradajz treba sačekati još dvadesetak dana (krajem svibnja/maja) pa će i on doći na urod”, kaže Musa.

Govori kako je potražnja za njegovom robom vrlo velika i da može na kućnom pragu plasirati svu svoju proizvedenu robu.

”Ljudi žele zdrave proizvode i najdraže mi je kad dođu sami kako bi se mogli uvjeriti na kakav način proizvodimo. Ovih dana počeli smo ubirati prve trešnje. Imamo 250 stabala posađenih u iskrčenim rupama u kamenjaru. Sunce ih obasjava po cijeli dan a blaga klima bez velikih mrazeva pomognu da prve plodove imamo tako rano. Kad netko uđe u naše plastenike odmah će primijetiti stajsko gnojivo koje viri iz zemlje i koje jedino koristimo i upotrebljavamo na našem OPG-u. Uložili smo u odlične plastenike koje nam je radila tvrtka ITC iz Zenice. Pratimo temperaturu zraka i znamo kad se treba pustiti svježiji zrak a kad treba zatvoriti, vrlo je teško da naše stabljike obole upravo zbog tog što ne dozvoljavamo vlagu koja bi se mogla zadržavati unutar plastenika”, kazao je ovaj vrijedni poljoprivrednik.

Kazao je kako mnoge mušterije dolaze na OPG gdje po svojoj želji mogu ubrati plodove.

”Ovo je naš posao od kojeg živimo pa se uvijek i sve više trudimo pokazati kupcima kako se ovdje kod nas uzgaja ono što su oni ubrali za svoju hranu. Zadovoljni smo sa svime”, kazao je Musa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti