Na otvaranju zgrade NS BiH najbrojnije delegacije UEFA-e i FS Srbije

21.11.2018. 16:20 / Izvor: Fokus
Na otvaranju zgrade NS BiH najbrojnije delegacije UEFA-e i FS Srbije

Svjetsku fudbalsku asocijaciju (FIFA) predstavljat će Bjorn Vassallo, direktor evropskih članica u FIFA-i.

Sutrašnjoj svečanosti otvaranja nove zgrade administrativnog centra Nogometnog saveza BiH u Sarajevu prisustvovat će vodeći ljudi svjetskog, evropskog i fudbala u regionu, sopštili su iz NSBiH.

Među gostima iz inostranstva najbrojnije delegacije imat će Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) i Fudbalski savez Srbije (FSS).

Delegaciju UEFA-e predvodit će predsjednik Aleksander Čeferin. Uz Čeferina, u Sarajevu će biti i njegov šef kabineta Luka Zajc, te Zoran Laković, direktor za nacionalne asocijacije i Thierry Favre, šef za razvoj nacionalnih asocijacija UEFA-e.

Kao i UEFA-u, i Fudbalski savez Srbije činit će četveročlana delegacija, u sastavu predsjednik Slaviša Kokeza, generalni sekretar Jovan Šurbatović, Tomislav Karadžić i Ivan Čurković. Rijetke su prilike kada na istoj svečanosti zajedno budu predstvanici Srbije i Kosova, kao što će to biti sutra u Sarajevu. Naime, pored Armanda Duke, predsjednika FS Albanije, na svečanosti će biti prisutan i Agim Ademi, predsjednik FS Kosova.

Svjetsku fudbalsku asocijaciju (FIFA), kojoj kao i UEFA-i očito ne smeta što naš Savez vode i aktivni političari, predstavljat će Bjorn Vassallo, direktor evropskih članica u FIFA-i.

Svečanosti otvaranja zgrade N/FS BiH u sarajevskoj općini Novi Grad prisustvovat će i Damir Vrbanović, izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), kao i Ivančica Sudac, šef međunarodnog odjela HNS-a. Prvi čovjek HNS-a Davor Šuker nije najavljen. Doći će i Dejan Savićević, predsjednik, Momir Đurđevac, generalni sekretar i Milovan Đukanović, sekretar za međunarodne odnose FS Crne Gore. Muamed Sejdini, potpredsjednik FF Makedonije i Filip Popovski, generalni sekretar, također dolaze.

Dolaze i Radenko Mijatović, predsjednik, Martin Koželj, generalni sekretar i počasni predsjednik FS Slovenije Rudi Zavrl. Isto će učiniti i Yardimci Servet, potpredsjednik, i Kardas Kadir, generalni sekretar FS Turske.

"ZADOVOLJAVATI SVE KRITERIJE"(?!)

Zvanično otvaranje nove administrativne zgrade NS BiH koja se nalazi na Bulevaru Meše Selimovića u Sarajevu bit će upriličeno sutra, 22. novembra, u 15 sati.

Moderna zgrada Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH), čija je vrijednost 10 miliona maraka i koja će “zadovoljavati sve kriterije”(?!) po standardima Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) i Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA), bit će otvorena svečanom ceremonijom sutra, 22. novembra, u Sarajevu.

”Kompletan projekt koštao je 10 miliona maraka, od toga 6,5 miliona platili smo zgradu. Konkretno, kupili smo je na sudskoj dražbi za 6,1 milion, te smo potom platili 400.000 maraka poreza. U rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje zgrade uložena su 3,5 miliona maraka”, izjavio je Nihad Hodžić, ekspert za infrastrukturu NS BiH.

CIJENA ZGRADE RASTE "K'O IZ VODE"

Zanimljivo je kako su ukupni troškovi za kupovinu i rekonstrukciju zgrade od njene kupovina do danas narasli na 10 miliona KM.

Podsjećamo, 2015. godine nakon održane Skupštine NSBiH u izvještaju sa iste objavljeno je kako je Skupština usvojila odluku da će rekonstrukcija zgrade koja je kupljena za oko šest miliona KM (novcima UEFA) biti obnovljena sredstvima Saveza iz viška prihoda. Tada je objavljena cifra od oko miliona KM. Već u januaru 2016. objavljeno je kako je za obnovu dobijeno još 600.000 dolara (nešto manje od milion KM) koje je uplatila FIFA.

No, nakon što je u javnosti obznanjeno da je u zgradu potrošeno ukupno 10 miliona KM, danas je uslijedilo novo objašnjenje iz NSBiH.

”Za kupovinu i adaptaciju zgrade, N/FS BiH novac je dobio od UEFA-e, devet miliona, te milion od FIFA-e”, kazao je Hodžić.

Gdje je u tom svemu nešto više od miliona KM koje je odlukom Skupštine trebalo uložiti u adaptaciju i renoviranje, nije spomenuto.

Ko zna, do svečanog otvaranja zgrada zakazanog za sutra, možda ona ipak još malo poskupi. Jer, ipak je to zgrada koja zadovoljava sve kriterije UEFA-e. Ako već nemamo stadione koji zadovoljavaju sve kriterije UEFA, barem imamo zgradu! Iako je malo kome jasno kakve su to kriteriji za zgrade koje ima UEFA i FIFA i za šta su oni bitni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti