Nakon povratka iz Njemačke osnovao firmu i već planiraju izlazak na EU tržište

24.06.2019. 14:14 / Izvor: Akta.ba

GBM Group trenutno ima tri zaposlenika sa tendencijom zapošljavanja novih mladih i školovanih kadrova, za kojim, kako Mešić kaže, već postoji velika potreba.

Da svi mladi ne odlaze iz zemlje dokazuje i Benjamin Mešić, koji se nakon školovanja i rada u Njemačkoj vratio u BiH i osnovao firmu. Firma GBM Group ima sjedište u Sarajevu, a osnovna djelatnost joj je geodezija.

Mešić za Akta.ba priča da je ideja za osnivanje firme dugo stajala i čekala povoljan trenutak.

"Dugo smo čekali da se stvori dobar trenutak kako bi sa svojim poslovima mogli nastupiti na tržištu Bosne i Hercegovine. Firma je zvanično osnovana 01.06.2019 godine i već bilježimo prve uspjehe. U osnovi se naša firma bavi geodezijom, ali naš specifičan način rada kroz individualan pristup potencijalnom klijentu i pronalaženje kvalitetnog, finansijski povoljnog i vremenski nezahtjevnog rješenja, ono je što nas izdvaja od ostalih u ovom sektoru", kaže Mešić.

Dodaje da nakon vršenja njihovih usluga i implementacije rješenja, osiguravaju dostupnost, te trajnu podršku i potporu svojim klijentima.

GBM Group trenutno ima tri zaposlenika sa tendencijom zapošljavanja novih mladih i školovanih kadrova, za kojim, kako Mešić kaže, već postoji velika potreba.

Svoje bogato znanje Mešić je stekao kroz školovanje u BiH i Njemačkoj, te kroz sedmogodišnji aktivni rad u obje države.

"Nakon istraživanja bh. tržišta shvatili smo da je za geodetskim uslugama svakodnevna potreba, što se pokazalo tačnim i kroz naš rad. Danas kroz svoju firmu sva stečena iskustva i znanja prenosim na projekte koji se ovdje realiziraju i doprinose boljem razvoju ekonomije i privrede a time i društva. Naša firma trenutno djeluje samo na teritoriji naše zemlje, ali već u ovoj godini planiramo izlazak na tržište Europe”, rekao je Mešić.

Kaže da se upornim radom i transparentnim poslovanjem može pozitivno odgovoriti zahtjevima na tržištu u Bosne i Hercegovine.

Na pitanje da li je imao problema prilikom registracije firme, Mešić kaže da nije, te da je nailazio samo na podršku.

Sve buduće mlade poduzetnike savjetuje da ne čekaju da se stvari dese same od sebe.

"Poznato je da danas mnogo mladih, kao i starih odlazi van granica BiH u potrazi za boljim životom, ali treba biti svjestan da je i to danas rizik, te da mnogi i ne znaju gdje zapravo odlaze. Iskustvo stečeno van naše zemlje mi je mnogo pomoglo da drugačije vidim neke stvari. Siguran sam da samo mi možemo sebi poboljšati život a tako i stanje u zemlji. Kroz svoju firmu osim što pomažem sebi, pomažem i privredi naše zemlje da na neki način krene ka boljem. Sve to ne bi imalo smisla da u sve nije uključen veliki trud, zalaganje ali i znanje i efikasnost u poslu", rekao je Mešić.

Kada je riječ o planovima GBM Group, Mešić kaže da je to sigurno širenje na europsko tržište ali i zapošljavanje novih kadrova. Kaže da nastavljaju i dalje da se usavršavaju u specijaliziranim oblastima njihovog djelovanja kroz primjene novih tehnologija i znanja.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti