Navršava se 23 godine od obnove Međunarodnog aerodroma Sarajevo

16.08.2019. 07:45 / Izvor: Akta.ba
Navršava se 23 godine od obnove Međunarodnog aerodroma Sarajevo

Nakon potpunog uništenja tokom rata 1992.-1995., sarajevski aerodrom ponovno je otvoren za civilnu avijaciju 15. augusta 1996. godine.

Nakon potpunog uništenja tokom rata 1992.-1995., sarajevski aerodrom ponovno je otvoren za civilnu avijaciju 15. augusta 1996. godine. Taj događaj značio je ostvarenje najvećeg sna svih zaposlenih, ali i označio početak potpune normalizacije života u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Odmah po otvaranju, Croatia Airlines uspostavila je vezu između Sarajeva i Zagreba, a turska kompanija Top Air između Sarajeva i Istanbula. Do kraja te godine, Međunarodni aerodrom Sarajevo ostvario je promet od 26.000 putnika i bio je u Bosni i Hercegovini jedini aerodrom u funkciji civilne avijacije. Sanirane su sve manevarske površine, tehnički objekti, te objekat kontrole letenja s kontrolnim tornjem.

Nekoliko mjeseci ranije, počev od aprila 1996. godine, civilne vlasti Bosne i Hercegovine preuzele su upravljanje jednim dijelom Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

"Od tog momenta počela je borba za vraćanje njegove prave funkcije civilne aviacije. Dio polovne opreme je primljen kao donacija, sanirana je sortirnica i pretvorena u improvizirani terminal, a radnici su nakon obuke u Turskoj zauzeli svoja dugo očekivana radna mjesta", navode iz ovog preduzeća.

Generalna rekonstrukcija terminalne zgrade s kompletno novom tehnologijom i opremom vrhunskog kvaliteta uspješno je okončana početkom 2001. godine. Svečanim otvorenjem u martu 2001., Međunarodni aerodrom Sarajevo kompletirao je sve sadržaje u pogledu potreba i komfora putnika, čime i je počelo novo razdoblje kvalitetnog rada i vrhunskih rezultata.

"Sarajevo je danas sve zanimljivija turistička destinacija, a prepoznale su to i mnoge avio kompanije: Lufthansa, Austrian Airlines, Turkish Airlines, Adria Airways, Croatia Airlines, Qatar Airways, i brojne druge, sa kojima na obostrano zadovoljstvo godinama sarađujemo", poručuju.

Danas, sa prometom većim od milijon putnika godišnje, sa više od 13.000 avio operacija, prevozom više od dva milijona kilograma cargo roba, te konstatnim rastom prometa, novim rekordima, opsežnim razvojnim projektima, te redovnom uspostavom novih linija, Međunarodni aerodrom Sarajevo se uzdigao na nivo potpuno savremenog aerodroma, koji značajno doprinosi rastu drugih privrednih grana u našoj zemlji, saopćeno je iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti