Negativan PCR test kao obaveza za ulazak u BiH?

09.03.2021. 11:27 / Izvor: BHRT
Negativan PCR test kao obaveza za ulazak u BiH?

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u našoj zemlji, Vlada KS je donijela zaključak da se od Vijeća ministara traži donošenje mjera obaveznog posjedovanja negativnog PCR testa.

Još je neizvjesno da li će Vijeće ministara BiH donijeti odluku o uvođenju negativnog PCR testa za one koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu. S druge strane, sve je manje državljana Hrvatske koji iz pograničnih dijelova, dolaze u kupovinu u BiH.

Današnja slika graničnog prijelaza Izačić- tek poneko vozilo na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Strani državljani prilikom ulaska u našu zemlju moraju posjedovati negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Međutim to se ne odnosi na sve strane državljane.

Ipak, i ovo bi se u narednom periodu moglo promijeniti. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u našoj zemlji, Vlada KS je donijela zaključak da se od Vijeća ministara traži donošenje mjera obaveznog posjedovanja negativnog PCR testa, za sve osobe koje ulaze u BiH. Povodom ovog zaključka oglasili su se predstavnici turističkih radnika. Oni, između ostalog, traže da se građani BiH izostave iz odredbe za negativan PCR test.

Pored naravno koronavirusa, razlog je i Odluka vlasti u Republici Hrvatskoj da građani te države prilikom ulaska iz Bosne i Hercegovine mogu bez carinjenja i plaćanja poreza uvesti robu u iznosu do 300 kuna. Sve ovo je itekako ostavilo traga u poslovanju domaćih firmi.

Ovom odlukom, smatraju u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, Republika Hrvatska pokušava zaštiti svoju trgovinu na način da njihovi građani što manje kupuju u drugim zemljama. I ovo će baš kao i pandemija koronavirusa uzrokovati smanjenje prihoda od indirektnih poreza u BiH.

 

Foto: AFP

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti