Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nije izabrano rukovodstvo Gradskog vijeća Sarajeva, vijećnici opstruirali izbor Bogićevića

24.03.2021. 14:18 / Izvor: Akta.ba

Gradski vijećnici Grada Sarajeva nakon polaganja svečane izjave, trebali su izabrati predsjedavajućeg tog vijeća, ali je sjednica prekinuta.

Naime, kandidati za predsjedavajućeg GV-a bili su Jasmin Ademović iz reda bošnjačkog naroda i Srđan Srdić iz reda srpskog, ali u prvom glasanju oni nisu dobili većinu.

Za Ademovića je glasalo deset vijećnika, za Srdića pet, a jedan listić je bio nevažeći. Ostali glasački listići su, kako je rečeno, bili "sumnjivi“.

Predsjedavajuća Komisije za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Grada Sarajeva Danijela Šahman, kao i članovi Adi Škaljić i Vedad Deljković koji su danas imenovani, kazali su da je 11 glasačkih listića izazvalo sumnju pa je zatraženo ponovno glasanje.

Data je pauza, a nakon toga je trebalo biti organizirano ponovno glasanje. 

Nakon pauze se nisu vratili vijećnici Seid Škaljić (NBL - NES), Jasmin Skorupan (samostalni), Vedran Dodik (Savez za Stari Grad), Bajro Biber (BOSS), Enisa Spahić (samostalna) i Drago Jurić (USD), zbog čega se nije mogao nastaviti rad i izabrati predsjedavajući ovog tijela, kao ni gradonačelnika Sarajeva i njegovi zamjenici.

Pošto nije bilo kvoruma, aktuelni predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić je prekinuo sjednicu.

Narednih dana će biti održane konsultacije s predstavnicima političkih partija koje participiraju u Vijeću kako bi se utvrdio novi termin održavanja sjednice na kojoj će na dnevnom redi opet biti izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti