Njemačka firma u Novom Gradu gradit će nove objekte i zaposliti radnike

04.02.2020. 12:49 / Izvor: Akta.ba
Njemačka firma u Novom Gradu gradit će nove objekte i zaposliti radnike

Općina Novi Grad daje punu podršku privrednicima kroz razne projekte. U Općini se provodi nova podsticajna mjera sufinansiranja troškova samostalnih poduzetnika - početnika u biznisu.

Općina Novi Grad daje punu podršku privrednicima kroz razne projekte. U Općini se provodi nova podsticajna mjera sufinansiranja troškova samostalnih poduzetnika - početnika u biznisu.

Do sad je kroz ovaj program pokrenuto 200 biznisa i dobar podatak je da je od njih 200 samo šest odustalo, jer su našli neki drugi način zaposlenja.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić je kazao kako je svaki početak težak, međutim Općina kao lokalna zajednica nastoji ga olakšati.

Da Općina misli o svojim privrednicima, govori i informacija  da već dvije godine sufinansiraju troškove certificiranja proizvodnih procesa, proizvoda i  usluga za privredne subjekte sa svog područja.

Ovu podsticajnu mjeru kroz dvije godine ostvarilo je 15 kompanija koje su prošle proces certificiranja u različitim oblastima.

Također, Novi Grad je kako kaže načelnik postao poželjno mjesto za investiranje, što ga posebno raduje.

(Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad)

U zadnje vrijeme u Općini je mnogo započetih investicijskih projekata od strane privrednika, a među značajne objekte, kaže spada izgradnja velikog tržnog centra kompanije Bingo na 20.000 m2 u koji će investirati više od 60 miliona KM.

"Uz tržni centar dobit ćemo i Multiplex kino, parking prostor sa više od 400 parking mjesta, što je za nas značajno s obzirom da problem parkiranja u Sarajevu postaje sve izraženiji. Realizacijom jedne ovakve investicije angažovan je i veliki broj građevinske operative i mehanizacije, što će svakako uticati na još bolju privrednu sliku Novog Grada", kazao je Efendić.

Naveo je kako se druga značajna privredna investicija dešava na području Rajlovca, gdje su imali jednu kupovinu značajnog dijela zemljišta od firme ASA Šped koja u saradnji sa njemačkim firmama gradi pogone za proizvodnju autoindustrije.

"Radi se o njemačkoj firmi Veritas koja sa ASA Špedom već ima 400 zaposlenih i krenuli su u širenje kapaciteta, te će se broj uposlenih povećati za 100 posto", rekao je Efenfić, te naveo kako su kupili 50.000 m2 zemljišta u industriojskoj zoni Rajlovac i već su krenuli sa pribavljanjem dozvola za izgradnju prvih objekata.

"Planirano je da cijeli taj prostor sukcesivno bude stavljen u funkciju proizvodnje i to autoindustrije firme Veritas i drugih Njemačkih firmi sa kojima sarađuje ASA Špedom", zaključio je Efendić.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti