Novalić o vakcinama: Pozivam sve da nam daju ideju nabavke

30.03.2021. 17:05 / Izvor: Fena
Novalić o vakcinama: Pozivam sve da nam daju ideju nabavke

Vakcine su i stvar geopolitike, kazao je između ostalog premijer i dodao da je Srbija u tom smislu najbolje napredovala.

 Federalni premijer Fadil Novalić, govoreći o nabavci vakcina u FBiH, u obraćanju zastupnicima na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, izjavio je da se na tome radi danonoćno, od 25. februara, da njemu nije problem raditi, maltene 24 sata dnevno ako treba.

"Pozivam sve da na bilo koji način mogu predložiti, dati ideju, mogućnost nabave. Otvorili smo svaki kanal, ali čak i laici mogu vidjeti da veleprometnici, dok roba ne postane komercijalna, ne igraju", kazao je Novalić.

Vakcine su i stvar geopolitike, kazao je između ostalog premijer i dodao da je Srbija u tom smislu najbolje napredovala.

Ad-hoc tijelo koje je ranije formirala Vlada FBiH nije ukinuto, potvrdio je Novalić, pa je to tijelo između ostalog predložilo direktne kontakte s ambasadama te nabavku vakcina AstraZeneca iz Indije skupa s regionalnim zemljama.

"Odmah sam zvao premijerku Srbije i uključili smo se. Ministrica Ankica Gudeljević je to već bila uradila, prije mene, na 350.000, ja sam samo povećao na 500.000 vakcina. Uključili smo se u tu grupu – Makedonija, Crna Gora, BiH i Srbija", Novalićeve su riječi.

I za nabavku vakcina Sputnik V poslani su potrebni papiri, ostvaren kontakt s ruskim ambasadorom, a od njega je uslijedila diplomatska nota ka Ruskom fondu. S druge strane, s federalnog nivoa je zamoljen i predsjedavajućiI Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija da i on pošalje autorizaciju.

U vezi s nabavkom vakcina Pfizer je kontaktirano s Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država i Washingtonom.

"Pfizer veoma rado razgovara, ali ne možete doći do toga da vam kažu količinu i vrijeme isporuke. Kanton Sarajevo je znatno prije ušao u taj proces, htjeli smo da se pridružimo, ali su nam jučer odgovorili da ne razgovaraju na taj način", rekao je Novalić i dodao da ipak nema odustajanja ni od tih vakcina.

Proces nabavke kineskih vakcina je pokrenut, međutim, oni imaju najkomplikovanije procedure, zbog čega je predsjedavajući Vijeća ministara BiH zamoljen da i on djeluje pismom namjere.

Novalić obećava da će federalni nivo preduzeti sve potrebne korake u situaciji kad proizvođači tretiraju državni nivo kao potreban u ovom procesu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti