Nove kamere "love" neregistrovana vozila, vozačima stignu i četiri kazne dnevno

24.12.2018. 09:15 / Izvor: Faktor
Nove kamere 'love' neregistrovana vozila, vozačima stignu i četiri kazne dnevno

Vlasnici firmi čija vozila nisu registrovana proći će mnogo gore, te će ukoliko ih uhvati "Sparta" morati platiti kaznu od 500 do 5.000 KM.

Brojni vozači u Kantonu Sarajevo u proteklom periodu ostali su neugodno iznenađeni, kada su na njihova vrata stigle vrtoglavo visoke novčane kazne zbog vožnje neregistrovanih automobila, piše Faktor.

Naime, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo nedavno je postavila dvije fiksne analitičke (ANPR) kamere u ulici Kurta Shorka na Dobrinji i u Binježevu koje otkrivaju neregistrovana i ukradena vozila.

Kako su nam pojasnili u MUP-u KS, ove takozvane "Sparta" kamere automatski evidentiraju kada prođe vozilo sa nevažećom registraskom oznakom, potom se uzimaju podaci o vozilu i vlasniku vozila sa servera i pišu se kazne vozačima.

"Kamere vrše detekciju vozila, koje se na osnovu prepoznatih registarskih tablica provjeravaju sa povezanim bazama podataka (državnih i policijskih organa), kao i internim bazama koje se administriraju u okviru postojećeg informatičkog sistema", navode iz MUP-a.

Međutim, problem je nastao jer su mnogobrojni vozači dobili kazne, iako su zahtjeve za produženje registracije uredno predali i platili osiguravajućim kućama. Misleći da je to dovoljno, uredno voze svoje automobile, ne znajući da ih "Sparta hvata" i da će dobiti sankcije zbog 'načinjenog' prekršaja svaki put kada prođu pored ove kamere.

"Ja sam uredno platila i predala auto-kući zahtjev 12.02. da bi mi uredno došla kazna da 14.02. vozilo nije bilo reg'istrovano. Išla sam ujedinicu za saobraćaj, rekli su mi da je auto registrovano tek 23.02. tada su papiri završeni. Ja sam dobro prošla, jedna kazna 100 KM i jedan bod, a čovjek iza mene 30 kazni za sedam dana dobio", kazala je jedna od "žrtvi" Sparte, koja je bila prinuđena platiti kaznu.

Kako za Faktor pojašnjava glasnogovornica MUP-a Suvada Kuldija, često se dešava da vozači predaju zahtjeve za produženje registracije osiguravajućim kućama, ali one tek za nekoliko dana proslijede zahtjeve MUP-u. U tom periodu, građani uredno voze automobile vjerujući da neće dobiti kaznu, iako im nije završena registracija, čime prave prekršaj, a prekrašaji se, kako kaže, moraju platiti.

"Ljudi imaju potvrdu da su predali zahtjev osiguravajućoj kući, ali nije osiguravajuća kuća ta koja taj dio radi. Čovjek misli da je vozilo osigurano čim je predao zahtjev osiguravajućoj kući, a osiguravajuće kuće često zadržavaju, odnosno ne predaju odmah dokumente, a to znači da vozilo još nije registrovano", navodi Kuldija.

Razlog zbog "kojeg" od visine kazni vozače nerijetko zaboli glava jeste što koliko god puta da prođu pored "Sparte", toliko prekrašaja naprave i kazni dobiju.

"Za svaki put kada vozača uhvati kamera i očita registracije, dakle za svaki prolazak pored kamere vozač če platiti novčanu kaznu od 100 KM i jedan kazneni bod. Ako sedam puta prođu pored kamere toje več 700 KM i sedam bodova, a ako skupe sedam bodova u toku jedne godine moraju ponovo ići na predavanja za vožnju", ističe glasnogovornica MUP-a KS.

Vlasnici firmi čija vozila nisu registrovana proći će mnogo gore, te će ukoliko ih uhvati "Sparta" morati platiti kaznu od 500 do 5.000 KM.

MUP KS u narednom periodu planira proširenje informacionog sistema i nabavku još nekoliko ANPR kamera. Inače, nabavka jedne kamere, zajedno sa pratećom opremom za prenos podataka, iznosi oko 25.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti