Novinari ugroženi, moraju biti prioritet za vakcinaciju

29.03.2021. 08:53 / Izvor: Nezavisne novine
Novinari ugroženi, moraju biti prioritet za vakcinaciju

Pored očitih zdravstvenih rizika, novinari i mediji trpe i dalje ogromne finansijske posljedice krize izazvane pandemijom.

 Novinari bi trebalo da budu na listi prioriteta za vakcinaciju zbog svakodnevnog izlaganja ogromnom riziku zaraze virusom korona i potrebno je što prije obezbijediti vakcine za sve medijske radnike, ističu predstavnici novinarske profesije.

Iz Vijeća za štampu BiH kažu da je imperativ da novinari i medijski djelatnici budu stavljeni na listu prioriteta za vakcinaciju, s obzirom na posao kojim se bave.         

"Donoseći često po život važne informacije novinari su, u isto vrijeme, nesebično izložili opasnosti svoje zdravlje i živote. Svakako, novinari su nerijetko bili izloženi brojnim pritiscima, uključujući i sve oblike prijetnji", kazali su iz Vijeća za štampu BiH.         

Kako bi se novinari što prije vakcinisali, Udruženje "BH novinari" je poslalo molbu ambasadorima Rusije i Kine u BiH za nabavku i donaciju vakcina medijskim radnicima.

"Novinari i drugi članovi medijskih ekipa rade neprekidno već 12 mjeseci kako bi javnost i građane obavijestili, edukovali i ohrabrili u ovoj teškoj borbi s pandemijom kovida-19. Mnogi medijski djelatnici su prebolovali koronu, mnogi nisu izdržali i napustili su nas u punom profesionalnom i ljudskom zamahu", saopštili su iz ovog udruženja.           

Iz Vijeća za štampu naglašavaju da je godina borbe s pandemijom korona virusa za sve, a naročito medijsku zajednicu i novinarstvo, bila jako teška i izazovna, nametnuvši im nova pravila rada i življenja.     

"Pored očitih zdravstvenih rizika, novinari i mediji trpe i dalje ogromne finansijske posljedice krize izazvane pandemijom, poput smanjenja plata, otkazivanja ugovora, smanjenja tiraža printanih medija i drastičnog pada prihoda od oglašavanja", kazali su iz Savjeta za štampu BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti