Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Novo revolucionarno gorivo: Hifa Oil predstavila ugljeni pelet

17.04.2015. 11:27 / Izvor: eKapija.ba

Kompanija Hifa Oil iz Tešnja i njena kćerka firma Euro Stil iz Doboja predstavili su se prvi put na Mostarskom sajmu gospodarstva sa novim revolucionarnim gorivom – ugljenim peletom.

U izjavi za Poslovni portal eKapija.ba, referent uvoza i prodaje naftnih derivata u Hifa Oilu Adil Halilović rekao je da se Euro Stil dosada ukupno predstavio na tri sajma u Veroni, Virovitici i Gračanici.

"Na sajmovima predstavili smo se sa širokim spektrom proizvoda. Hifa Oil matica je firmi Euro Metali, Euro Roal i Euro Stil. Firma Euro Metali bavi se veleprodajom raznih metalnih profila i drugih asortimana, Euro Roal bavi se maloprodajom i veleprodajom aluminijskih profila, a Euro Stil je firma koja će proizvoditi ugljeni pelet", rekao je Halilović.

Prema njegovim riječima, radi se o novom proizvodu predstavljenom prošle godine.

"Ugljeni pelet razlikuje se od običnog drvenog, a predstavlja energetsku revoluciju, jer je jeftiniji i 20 posto energetski jači. Imaće konstantnu cijenu tokom cijele godine i neće biti oscilacija cijena kao što je slučaj kod drvenog peleta", kazao je Halilović.

Radi se u potpunosti o 100 posto domaćem proizvodu i domaćoj primjeni znanja i tehnologije.

"Ugljena prašina je nus proizvod koji se dobija prilikom eksploatacije uglja i ostaje jednim dijelom neiskorištena , a može biti upotrijebljena kao energetska sirovina", objašnjava Halilović.

Naveo je da za sada još uvijek nije krenula serijska proizvodnja ugljenog peleta i da je sve još uvijek u fazi testiranja.

 

Vlastiti kotlovi

Osim ugljenog peleta, prema riječima Halilovića, Euro Stil predstavio je svoju robnu marku kotlova, prilagođenih upotrebi ugljenog i drvenog peleta.

K.S.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti