Novović: Sutjeska je "korona free" zona gdje svi mogu uživati u prirodi (VIDEO)

08.05.2021. 08:42 / Izvor: Fena
Novović: Sutjeska je 'korona free' zona gdje svi mogu uživati u prirodi (VIDEO)

Nacionalni park Sutjeska nalazi se na oko sat i po vremena vožnje od glavnog grada BiH i nudi mnoštvo sadržaja za sve kategorije stanovništva, bilo da traže aktivan ili relaksirajući vid odmora.

Nacionalni park Sutjeska nalazi se na oko sat i po vremena vožnje od glavnog grada BiH i nudi mnoštvo sadržaja za sve kategorije stanovništva, bilo da traže aktivan ili relaksirajući vid odmora. 

Kako je na današnjoj promociji kazala stručna saradnica za turizam u Nacionalnom parku Sutjeska Nevena Novović, radi se o najstarijem i najvećem nacionalnom parku u Bosni i Hercegovini, otvorenom prostoru prekrivenim netaknutom prirodom i "korona free" zonom gdje su svi uposlenici vakcinisani.

Novović naglašava da je prašuma Perućica netaknuti prirodni biser, unikatan na području cijele Evrope, a pored nje Nacionalni park Sutjeska nudi mnoštvo drugih sadržaja na Tjentištu, najvećoj planini u BiH Magliću ili na Zelengori.

"Kada dođete na Tjentište neizostavno je da posjetite spomenik, muzej i spomen kuću Bitke na Sutjesci. U ponudi imamo sportsko-rekreativni prostor sa bazenom. Prašuma Perućica je najveća i najstarija sačuvana prašuma u Evropi. Ona je naša pluća Evrope. U okviru parka nalazi se i najviši planinski vrh u BiH - Maglić, imamo planinske kuće katune na Prijevoru, planinske kuće na Zelengori sa svim njenim jezerima", kazala je Novović. 

Naglašava da je za posjetu svega nevedenog potrebno više dana odmora na Sutjesci. Za sve sadržaje u ponudi su ture i vodiči, prašumu Perućicu moguće je posjetiti samo sa vodičima jer je primarni zadatak Nacionalnog parka Sutjeska očuvanje prirodnih dobara. 

U Nacionalnom parku Sutjeska se nadaju oblažavanju mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa kako bi se u parku mogli organizovati događaji poput muzičkih festivala, auto-moto relija i druge manifestacije.  

"Tu smo tokom cijelog ljeta, nudimo odmor i avanturu i pozivamo građane Kantona Sarajevo da nas posjete i obiđu ljepote Sutjeske", zaključila je Novović. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti