Nužda ili presedan: Završeno opremanje izolatorija na GFS-u za 200 pacijenata

02.04.2020. 09:23 / Izvor: Akta.ba
Nužda ili presedan: Završeno opremanje izolatorija na GFS-u za 200 pacijenata
OTVORI GALERIJU

Prema riječima generalne direktorice KCUS-a prof. dr. Sebije Izetbegović, prostorije se nalaze u izvrsnom stanju.

U prostorije Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, koje su naredbom Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo privremeno ustupljene na korištenje Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu za potrebe eventualnog zbrinjavanja osoba zaraženih koronavirusom, moći će se smjestiti najmanje 200 kreveta.

Prema riječima generalne direktorice KCUS-a prof. dr. Sebije Izetbegović, prostorije se nalaze u izvrsnom stanju i kompletno je opremljen po najsavremenijim medicinskim standardima i sa 200 kreveta, pokretnim rendgenom i opremljenom laboratorijem.

"U izvrsnom je stanju i prijatno smo iznenađeni kojom brzinom ovo sve ide. Moći ćemo smjestiti oko 200 kreveta, možda i čak 250 ako bude takva potreba. Prostori su izvanredno urađeni, napravljeni po svim propisima, čisti i prljavi dio, prostorije su dovedene u stanje koje je izuzetno za prihvat pacijenata, napravili smo adekvatan prostor za laboratorij, a bit ćemo i informatički uvezani s Kliničkim centrom", istakla je Izetbegović.

Dodala je kako je napravljen prostor koji će biti adekvatan za laboratorij, te će biti informatički uvezani sa KCUS-om.

"Ova zgrada je i probrana zbog širine prostora, mogućnosti manipulacije i zbog toga što je fizički blizu Kliničkom centru pa mi možemo dolaziti sa Kliničkog centra ovdje da opserviramo pacijente. Naravno, sve vrijeme će tu biti ekipe ljekara, medicinskih sestara i osoblja. Imat ćemo ovdje svoj punkt sa materijalom, kisikom, lijekovima koji su potrebni za pacijente i sve što je potrebno za medicinsko osoblje i njihovu adekvatnu zaštitu", istakla je.

​Ovaj izolatorij namijenjen je za kategoriju srednje teških pacijenata, dok će najteži biti smješteni na Podhrastovima, koju su već adaptirani za takve potrebe.

"Mislim da jedini u cijelom području imamo sobe sa negativnim pritiskom. Na Podhrastove je već izmješten određeni broj respiratora i gore imamo 22 kreveta spremna. Imamo novi CT aparat i imamo mogućnost da povećamo kapacitet do 100 kreveta za intenzivnu terapiju", kazala je Izetbegović.

Dodala je kako će lakši pacijenti eventualno biti na prvom spratu ove zgrade.

 

"Prvi sprat je ventil ako pacijenti budu pristizali u velikom broju, pa smo mislili to u hodu pripremati. Ovo je već pripremljeno i zbog toga sam rekla hvala dekanima i uposlenicima oba fakulteta. Oni su ispraznili te prostrije i učionice i dali nam na korištenje, a mi ćemo to vratiti u najboljem stanju ako Bog da kad ovo sve prođe. Spremamo se za najgore, a nadamo se najboljem", zaključila je.

Inače, Općina Centar je prošle sedmice prebacila KCUS-u sredstva za nabavku respiratora, a u toku je i nabavka termalnih kamera.  Također, Općina je osigurala i uručila sanitetsko kombi vozilo Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu s ciljem provođenja mjera na spriječavanju širenja opasnosti od koronavirusa i efikasnije zaštite i spašavanja ljudskih života.

Ipak, ustupanje prostorija Građevinskog/Arhitektonskog fakulteta za ove namjene podijelilo je struku i javnost. 

Nasiha Pozder, docentica na Arhitektonskom fakultetu kaže za portal Akta.ba da vanredne situacije traže vanredne mjere i razumno i odgovorno ponašanje svih nas, pa je tako i dočekala odluku o smještaju Izolatorija na GFS/AFS.

"Međutim, moj stav je od početka da je u pitanju presedan i da korištenje obrazovnih ustanova koje bi trebale biti na raspolaganju obrazovanju odmah po završetku stanja nesreće i vanrednih okolnosti nije najbolje rješenje. Paušalno licitiranje sa boljim rješenjima je neozbiljno, ali ipak iz pozicije nekog ko nije bio dio tima koji je vršio obilazak objekata prije donošenja odluke, dakle, nekog ko nema sve informacije, moram reći da smještaj Izolatorija u prostor fakulteta, pored sportskih objekata u blizini UKCS, Zavoda za zaštitu zdravlja studenata UNSA, pa do hotela od kojih su neki i pod upravom Agencije za upravljanje oduzetom imovinom, smatram izuzetno lošim potezom. Jednako lošim smatram i način na koji se ova odluka iskomunicirala sa upravom UNSA i fakulteta, a sa uposlenicima i studentima je sve još i lošije komunicirano. Ovaj način loše komunikacije desio se i kod preuzimanja studentskih domova!, ističe ona.

Naglašava da se u u Naredbi Civilnog štaba KS, tačka 2., kaže se da će se dio objekta GFS ostaviti "za redovnu upotrebu i rad istog", te da Građevinski/Arhitektonski fakultet u svom radu i redovnoj upotrebi obrazuje studente. Njih oko 1000 u ovom momentu.

"Ne znam kako ćemo obavljati rad ako objekat ostane u funkciji još neko vrijeme nakon prekida online nastave i da li ovo znači da će semestar za naše studente završiti drugačije nego na ostataku fakulteta. Napominjem da ovi fakulteti zbog specifičnoati načina izvođenja nastave nisu imali čak ni mogućnost vanrednog studija", naglašava Pozder.

Pored svega rečenog, ističe kako je objekat još uvijek bio djelimično gradilište zbog radova na obnovi fasade, na zgradi su postavljene skele a sam objekat ima jedan lift prilagođen kretanju hendikepiranih osoba i sanitarne čvorove koji su tek trebali biti sanirani.

"Zbog svega toga, posebno pitanje njegova funkcionalnost u ovom momentu", zaključuje Pozder.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti