Objavljeni tenderi: Ko će hraniti 3.300 korisnika narodnih kuhinja u KS?

03.12.2019. 10:39 / Izvor: Akta.ba
Objavljeni tenderi: Ko će hraniti 3.300 korisnika narodnih kuhinja u KS?

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS objavilo je tri tendera za nabavku hljeba i mesa za korisnike narodnih kuhinja u BiH.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS objavilo je tri tendera za nabavku hljeba i mesa za korisnike narodnih kuhinja u BiH.

Radi se o nabavci polubijelog hljeba čija je procijenjena vrijednost 357.868,00 KM sa PDV-om, zatim nabavka piletine u vrijednosti 107.448,00 KM sa PDV-om, te nabavka junećeg mesa bez kostiju u vrijednosti 436.590,00 KM sa PDV-om, 

Ukupna procijenjena vrijednost ova tri tendera je 901.906 KM. Kako bi se osigurala ozbiljnost kompanija koje se prijavljuju na javni poziv u ovom kao i u svim ranijim javnim pozivima traži se da su kompanije koje se prijavljuju u zadnje tri godine imale zaključen najmanje jedan ugovor u vrijednosti procijenjene vrijednosti nabavke.

Iako mnogi ovaj uslov smatraju diskriminatornim za ostale ponuđače koji ograničava konkurenciju na način da se traži dostava potvrde o samo jednom ugovoru u visini od preko 300.000 KM, on je ipak u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Naime, prema članu 48. stav 7) ukoliko ugovorni organ zahtijeva jedan ili više dokumenata kojim kandidat/ponuđač dokazuje tehničku i profesionalnu sposobnost, dužan je da u tenderskoj dokumentaciji jasno i precizno definiše te zahtjeve.

Nurija Hodžić, iz Ministarstva za rad kazao je za portal Akta.ba da je osnovni razlog za takve uslove jer se treba snabdjeti 3.300 korisnika.

"Mi imamo pravilnik o normativu namirnica za jedan topli obrok, odnosno da svaki obrok treba imati po 70 gr junećeg mesa. Kada se to pomnoži sa 3.300 korisnika, za godinu dana dobijemo oko 41.000 kilograma mesa. S toga, firma koja hoće da učestvuje na tim tenderima mora ispunjavati taj uslov, odnosno mora imati minimalno jedan realizirani ugovor u procijenjenoj vrijednosti nabavke”, objašnjava Hodžić.

Napominje da je taj uslov bio i ranijih godina te da je to sigurnost da će tender dobiti firma koja je zaista u stanju nahraniti "bataljon" ljudi kojih je nažalost sve više.

"Moramo imati stabilnu firmu i ponuđača koji može udovolji tim zahtjevima i biti spreman da isporuči meso prema našim uslovima", naglašava Hodžić, dodajući da se tim korisnicima hrana mora na vrijeme isporučiti.

Inače, ove tendere nikada nije uzastopno dobijala ista firma. Prethodnih godina posao su dobile Mesna industrija Rakitno, Mesnica Bešlić i AEMS.

Povodom objavljenih tendera na svom Facebook profilu oglasio i ministar Malik Garibija, koji je navodi da je Javni poziv za nabavku mesa za javne kuhinje urađen po istovjetnom urneku i na isti način kako se radi godinama unazad.

"Informisan sam da se nikada nije desilo da ista kompanija bude izabrana dvije godine uzastopno i zatekao sam pozitivan revizorski izvještaj, zbog čega sam odlučio da ne mijenjamo zatečenu praksu", kazao je on.

Budući da mnogi navode spornu stavku o posjedovanju ugovora u procijenjenoj vrijednosti iznosa javnog poziva, objašnjava da se ista odredba nalazi u svakom prethodnom javnom pozivu i to čak u većim iznosima.

"Nakon višestrukih upozorenja prema dobavljaču odlučili smo i da idemo u zakup hladnjača kako bismo umanjili ili potpuno uklonili potrebu za nabavkom mesa od dobavljača, odnosno kako bi se kurbansko meso moglo dugoročno koristiti. Time smo značajno i to za nekoliko mjeseci umanjili potrebu nabavke mesa od dobavljača, a radi se o istom dobavljaču za kog nas žele optužiti da im se "namješta" javni poziv. O svemu navedenom, kao i o svim aktivnostima između javnih kuhinja i Ministarstva mogu se tražiti i podaci direktno od predstavnika javnih kuhinja u Kantonu Sarajevo. U skladu sa 300 mjera Vlade KS pristupili smo i značajnom poboljšanju kvaliteta hrane u javnim kuhinjama. Primjera radi, ranije se nabavljala "junetina s kostima" a sada smo odlučili da u obroke stavljamo istu količinu junetine ali bez kostiju, odnosno da omogućimo dvostruko više mesa za obroke. Također, na inicijativu korisnika, uvodimo i pileće meso u obroke za što je također raspisan javni poziv", objašnjava ministar.

Uz to su od Koordinacije javnih kuhinja tražili da pripreme nove normative za pripremu obroka uz uputstvo da to trebaju biti značajno kvalitetniji obroci koje bismo i sami jeli. Napominje i da su značajno povećali budžet za materijalne troškove za javne kuhinje i podigli plate za 32 osobe koje rade u javnim kuhinjama sa dosadašnih 512 KM na 622 KM.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti