Obnova hotela na Bjelašnici i Igmanu priprema za velike sportske događaje

16.10.2012. 10:50 / Izvor: eKapija.ba
Obnova hotela na Bjelašnici i Igmanu priprema za velike sportske događaje

Javno preduzeće ZOI 84 u narednom periodu planira otkupiti i obnoviti nekoliko hotela na Bjelašnici i Igmanu, kako bi povećali smještajne kapacitete potrebne za održavanje velikih sportskih događaja.

Pred početak zimske turističke sezone, ZOI je uz odobrenje Vlade Kantona Sarajevo preuzelo upravljanje omladinskim hostelom Feri na Igmanu. Novi vlasnik odmah nakon preuzimanja, krenuo je u uređivanje unutrašnjosti objekta, te prostora oko hostela Feri na Velikom polju.

Hotel Mušinović koji se nalazi na samom ulazu u Babin do, pored objekta firme Grakop, također bi trebao preći u vlasništvu ZOI-a. Kako saznajemo od glasnogovornice ovog preduzeća Muamere Šehić, hotel Mušinović je u završnoj fazi svoje izgradnje, trenutno se radi unutrašnje uređenje objekta.

"ZOI’84 će preuzeti i pustiti hotel u funkciju po okončanju svih radova. Hotel će promjeniti ime u Hotel Bjelašnica, te će posjetioci nudi različite sadržaje kao su restoran, lounge bar, caffe i cocktail bar, spa, wellness, konferencijska dvorana i meeting room, zatvoreni bazen, bilijar sala, garaža i otvoreni parking", navodi Šehić, najavljujući da će u sastav ZOI 84 – Olimpijskog centra Sarajevo nakon okončanja pregovora Vlade Federacije BiH preći i hotel Maršal na Bjelašnici.

Sarajevo-osiguranje koje je početkom ove godine obznanilo da prodaje hotel Borik na Igmanu, kupca je pronašlo u javnom preduzeću ZOI 84, koje gospodari planinama Igman i Bjelašnica.

Radi se o objektu površine četiri hiljade metara kvadratnih, koji je tokom rata devastiran, a obnovljen je 2009. godine. Nakon otkupa, hotel će biti pretvoren u medicinsko –rehabilitacioni centar.

Uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma, ZOI "84 planira izgradnju vlastitih turističko-ugostiteljskih kapaciteta - hotela SKI na Malom polju, Olimpijske kuće na Bjelašnici i restorana na vrhu Bjelašnice.

"Projekat za rekonstrukciju hotela Ski je završen, a tender za izbor izvođača bit će raspisan već narednog mjeseca, dok će radovi početi po završetku predstojeće zimske turističke sezone. Nastojat ćemo da hotel bude u funkciji već u predsezoni za 2013/14", kazala je Šehić.

Ona je potvrdila da bi krajem sezone trebali početi radovi i na rekonstrukciju postojećeg objekta na vrhu Bjelašnice koji će biti pretvoren u restoran.

"Što se tiče izgradnje Olimpijske kuće, završena je projektna dokumentacija, te smo u fazi raspisivanja tendera za najpovoljnijeg izvođača radova, kao i prikupljanja potrebnih dozvola od nadležnih organa", ističe Šehić.

Računaći smještajne kapacitete i u novom hotelu Bjelašnica, trenutno obje planine raspolažu oko 500 kreveta, ne računajući apartmane u privatnom vlasništvu. Za održavanja velikih zimskih skijaških događaja, neophodno je da taj broj bude daleko veći.

"Od nas se očekuje da na planinama imamo oko 2.500 kreveta. Zbog toga smo pokrenuli inicijativu da se ubrza izgradnja ili dovršetak smještajnih kapaciteta", navodi glasnogovornica ZOI-a Muamera Šehić.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti