Od EYOF-a tri miliona KM zaradila dva hotela

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Od EYOF-a tri miliona KM zaradila dva hotela

12.02.2019. 11:47 / Izvor: Akta.ba

Nakon nedavno objavljenog teksta o tome koliko nas je koštala organizacija Evropskog omladinskog olimpijskog festivala EYOF Akta.ba nastavlja priču o ovoj temi.

Osim nabavki koje smo objavili u prošlom tekstu raspisane su još dvije za nabavku hotelskih i ugostiteljskih usluga za potrebe sportista učesnika EYOF vrijedne tri miliona maraka. Ova nabavka je i završena, međutim na stranici EYOF-a gdje je i objavljena pomenuta nabavka još uvijek nema objave o isporučiocu pomenute usluge.

Ono što je javnosti poznato i što je zvanično objavljeno na stranici EYOF-a, jeste da su hoteli Hills i Hollywood Sarajevo oficijelno Atletsko selo za vrijeme održavanja Evropskog omladinskog olimpijskog festivala. Hotel Hills je oficijelni smještaj za VIP, dok je hotel Hollywood smještaj za sportiste, trenere kao i NOC centar prije i tokom festivala, te se tako može i pretpostaviti da su tri miliona otišla u ruke vlasniku navedenih hotela.

Koliko je zaista proces javne nabavke bio transparentan, koliko je pristiglo ponuda, koja ponuda je bila najniža, te da li su zaista navedena dva hotela dobila tender i kao takvi jedini ispunjavali sve tražene uslove, vjerovatno ćemo saznati narednih mjeseci.

Podsjećamo, u nabavci vrijednoj oko 2,5 miliona maraka, isoručilac je trebao da ispunjava ukupan kapacitet smještaja 2000 - 2500 kreveta, smještaj u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama i apartmanima, ishranu u restoranskim prostorima ukupnog kapaciteta do 2000 mjesta.

Nadalje je navedeno kako sportsko selo treba da čini jednu cjelinu, fizički odvojenu (ograđenu) od okoline s dvije ulazno- izlazne rampe za vozila i najmanje dva ulazno-izlazna punkta za osobe.

Sportsko selo mora imati parking prostor za 80 autobusa i minimum 100 kombi i putničkih vozila.

U drugom tenderu je navedeno da  hotel treba da ima ukupan kapacitet smještaja 1000 - 1200 kreveta, smještaj u jednokrevetnim, dvokrevetnim sobama i apartmanima, kongresni centar kapaciteta 1000 osoba istovremeno, sa mogućnošću podjele u zasebnih 6 kongresnih sala, zvučno izolovanih + 4 dodatne sale, sa tehničkom opremom, kongresni centar mora posjedovati dva ulaza, hotelski i zasebni, kao i parking neposredno pred ulaz u kongresni centar, za reportažna kola koje je potrebno napajati kompletnom pratečom infrastrukturom. Također, navedeno je da hotel mora imati parking prostor za 500 motornih vozila (autobuse, automobile i reportažna kola), te biti lociran na udaljenosti od Aerodroma Sarajevo do 3 km.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti