Odabrana lokacija masovne imunizacije u Sarajevu

20.02.2021. 09:14 / Izvor: N1
Odabrana lokacija masovne imunizacije u Sarajevu

Planovi imunizacije u oba entiteta su spremni, formirani su i vakcinalni timovi za prve predviđene faze.

Planovi imunizacije u oba entiteta su spremni, formirani su i vakcinalni timovi za prve predviđene faze. S obzirom na to da je predviđeno prisustvo ljekara tokom imunizacije koji određuje može li se osoba vakcinisati i nadzire je 15 minuta nakon vakcinacije, imunizacija se planira u domovima zdravlja, a u slučaju masovnijih aplikacija vakcina planiraju se i velike hale. Oko imunizacije je u zdravstvenom sektoru sad već svima sve jasno, izuzev datuma dolaska i količina koje će doći.

Zdravstveni radnici spremaju se primiti, ali i aplicirati vakcine drugima. Planovi imunizacije u oba entiteta prilagođeni su vakcini koja je putem COVAX-a prva trebala doći u državu, Pfizer/BioNTech.

"Kada govorimo o timovima morate biti svjesni da u svakom domu zdravlja koji ima vakcinacioni centar mi već imamo spremne timove. Oni će proći samo jedno informativno uputstvo na koji način se sama vakcina aplicira. Sve ostale detalje oni su već upoznati sa tim", kaže Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravlje RS.

U Republici Srpskoj doedukacija većeg broja zdravstvenih radnika počinje naredne sedmice. Predviđeno je da se kao i u Federaciji imunizacija obavlja u domovima zdravlja, a u nekim općinama i van ovih zdravstvenih ustanova.

"Cjepljenje su i ranije vršili i cljepni punktovi, obavezan program imunizacije zna se gdje se vrši postoje ta cijepna mjesta. Također i obiteljski liječnici vršili su cjepljenje ljudi protiv tetanusa, gripe, nije to nikakav novi proces i nešto što bi se trebalo učiti. Jedino što smo mi vršili edukaciju Pfizer cjepiva jer ima neke svoje specifičnosti. Mi smo vršili edukaciju timova koji su bili na razini kantona, a oni su bili dužni vršiti daljnju edukaciju na području svog kantona", ističe Mia Blažević, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo FBiH .

U Zeničko-dobojskom kantonu garantuju da će imunizacija protiv korona virusa biti unaprijeđen sistem, koji će omogućiti masovno vakcinisanje i istovremeno visok stepen zaštite za one koji budu uključeni u proces.

"U ovom sistemu dominantno će to raditi medicinske sestre i ovdje će se težište staviti na one koji imaju iskustva na ovaj ili onaj način. Značajan dio njih je učestvovao u vakcinaciji protiv gripe tako da je i to jedan proces koji je značajno iskustvo u smislu reakcije ukoliko bi se nešto desilo", navodi Senad Huseinagić, direktor Insitututa za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice.

U Kantonu Sarajevo nosioc aktivnosti imunizacije u prve dvije faze vakcinisanja ljekara i starijih osoba u gerontološkim centrima bit će vakcinalni timovi iz domova zdravlja. U slučaju masovne imunizacije, za koju niko ne zna kada bi mogla početi, uključivat će se i drugi zdravstveni radnici. Odabrana je i lokacija masovne imunizacije protiv korone.

"Najvjerovatnije da će to biti Olimpijska dvorana Zetra. Radit će se sve uz pomoć informatizacije termina i isto tako putem viber aplikacije postoji nešto što će se zvati "Vaccine Covid Passport" kao tehnički detalj koji će u perspektivi biti dokaz da ste vakcinisani protiv korona virusa, pretpostavljamo da može biti i u svrhu putovanja", kaže Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Spremnost zdravstvenih radnika ne podrazumijeva i dolazak vakcina. U RS-u najavljuju veće količine Sputnjika V krajem februara, a u Federaciji BiH se nagađa da li će država putem COVAX-a dobiti prve doze AstraZenece krajem februara obzirom da Pfizer/BioNTech doze sigurno neće doći prije marta.

Planovi za imunizaciju su spremni. Zna se ko će vakcinisati i gdje će se vakcinisati, ali ono što se ne zna ni u ovom trenutku je ključno pitanje: Kada dolaze vakcine, u kojim količinama, od kojeg proizvođača i po kojoj cijeni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti