Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Općina Ilidža: Usvojen set mjera pomoći za privrednike i građane

30.04.2021. 14:51 / Izvor: Akta.ba

S ciljem prevazilaženja posljedica koje je pandemija i pojava koronavirusa ostavila na ekonomiju i privredu u 2020. i 2021. godini te zbog smanjenih prihoda i otežanog poslovanja, Općina Ilidža je u narednom periodu pripremila set mjera pomoći za privrednike i građane.

Općinsko vijeće Ilidža na prijedlog Općinskog načelnika, donijelo je niz odluka sa ciljem prevazilaženja posljedica pandemije za privrednike i građane i to:

  • Neće se plaćati zakupnina općinskih poslovnih prostora za period zabrane rada tokom pandemije,
  • Korištenje javnih površina i bašta umanjit će se za 50% u naredna 3 mjeseca sa mogućnošću produženja,
  • Dugovanja za zakupnine u prošloj godini se mogu platiti do 31.12.2021.godine i neće biti prepreka za buduće apliciranje i saradnju sa Općinom,
  • Dužnici za rentu u 2020. godini, moći će istu platiti u ratama do kraja 2021.godine,
  • Dužnici Općine Ilidža će se osloboditi plaćanja zateznih kamata, uz obavezu plaćanja samo glavnog duga i troškova sudskog postupka,
  • Građanim će se besplatno dodijeliti poljoprivredno zemljište za sezonsku sjetvu.

"Teret pandemije ne smiju samo snositi privrednici i građani, nego svi zajedno trebamo djelovati na najbolji mogući način kako bi prevazišli posljedice koje su uzrokovane pojavom koronavirusa. Mi kontinuirano tražimo najefikasnije mehanizme i olakšice za privrednike i građane u skladu sa mogućnostima Općine", izjavio je načelnik Nermin Muzur.

Takođe, načelnik Muzur je najavio da će u narednom mjesecu biti donesen i set mjera za zapošljavanje, samozapošljavanje i pokretanje start - up biznisa.

PODIJELI:

TAGOVI:

ilidža

pomoć privrednicima

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti