Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Općina Novo Sarajevo realizuje projekt "Impakt inkubator poslovnih ideja 2021"

05.05.2021. 17:11 / Izvor: Akta.ba

U zgradi Općine Novo Sarajevo danas Općinski načelnik Hasan Tanović i izvršni direktor Fondacije IMPKAT Senajid Đozo potpisali su Ugovor o partnerstvu u okviru realizacije projekta "Impakt inkubator poslovnih ideja 2021".

Navedeni projekat podrazumijeva pružanje podrške preduzetništvu i razvoj preduzetničkog okruženja s ciljem stimulisanja potencijalnih preduzetnika na pokretanje poslovnih poduhvata na području Općine Novo Sarajevo.

Projekat će obuhvatiti program preduzetničke obuke za 25 učesnika sa područja Novog Sarajeva, te stručnu, mentorsku i bespovratnu finansijsku podršku od po 5.000,00 KM za pet  novih poslovnih poduhvata.

Općinski načelnik Hasan Tanović istakao je da se realizacijom ovog projekta i udruživanjem finansijskih sredstava omogućiti konkretna podrška preduzetnicima prilikom pokretanja individualnih poslovnih poduhvata, kroz sve faze razvoja biznisa, uključujući i stručnu i finansijsku komponentu.

Ciljne skupine programa su nezaposlena lica, zaposleni koji žele da pokrenu vlastiti posao, organizacije civilnog društva zainteresovane za angažman u oblasti socijalnog preduzetništva i vlasnici postojećeg biznisa koji je registrovan do 12 mjeseci od objave javnog poziva sa područja Općine zainteresovani za razvojpreduzetničkih vještina i realizaciju poslovne ideje o proširenju poslovanja.

Ukupna vrijednost projekta je 45.000,00 KM od čega Općina Novo Sarajevo u okviru Programa aktivne politike zapošljavanja i unapređenja poslovnog okruženja sufinansira sa sredstvima u iznosu 20.000,00 KM.

Impakt inkubator poslovnih ideja realizuje se uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju, a ralizacija Programa je planirana od maja 2021. do marta 2022. godine.

Načelnik Tanović je istakao da je Općina Novo Sarajevo podržavši ovaj projekt time postala jedna od prvih lokalnih zajednica koja će postati dio ovog važnog projekta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti