Općina Stari Grad poduzela mjere: Nedopustivo je da Gazi Husrev-begov bezistan izgleda kao buvljak

04.07.2021. 10:33 / Izvor: Akta.ba
Općina Stari Grad poduzela mjere: Nedopustivo je da Gazi Husrev-begov bezistan izgleda kao buvljak

Služba za opću upravu i inspekcijske poslove Općine Stari Grad utvrdila je da je trenutno stanje unutar Gazi Husrev-begovog bezistana potpuno neprihvatljivo.

Služba za opću upravu i inspekcijske poslove Općine Stari Grad utvrdila je da je trenutno stanje unutar Gazi Husrev-begovog bezistana potpuno neprihvatljivo, kako sa estetskog, tako i sa praktičnog, funkcionalnog aspekta. Unutrašnjost Bezistana je brojnim neprimjerenim sadržajima ispred poslovnih prostora neprihvatljiva za ambijent nacionalnog spomenika i same Baščaršije (fotografije u prilogu). Nedopustivo je da nacionalni spomenik izgleda kao buvljak.

Osim toga, površina ispred poslovnih prostora u Gazi Husrev-begovom bezistanu je javna površina isključivo namijenjena za nesmetan prolaz pješaka koji je na ovoj lokaciji veoma intenzivan. Postavljanjem prodajnih stolova, štendera i drugih lako prenosivih jedinica ispred poslovnih prostora skoro potpuno se onemogućava pješački tok, tačnije pješaci su primorani prolaziti između postavljenih sadržaja.

Zbog svega navedenog, a u cilju očuvanja digniteta ovog nacionalnog spomenika i osiguranja funkcionalnosti javne površine (prolaza pješaka), Općina Stari Grad je poduzela neophodne mjere.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić sa svojim pomoćnicima, u srijedu, 30.juna održao je sastanak sa predstavnicima korisnika poslovnih prostora iz Bezistana na kojem im je izneseno sve navedeno.

"S ciljem iznalaženja kompromisnog rješenja koje neće biti na štetu građana, kao ni korisnika, odlučeno je da će ubuduće svaki korisnik poslovnog prostora u Gazi Husrev-begovom bezistanu moći koristiti javnu površinu ispred prostora u maksimalnim gabaritima od ½ metra ispred radnje. Korisnici su upoznati sa ovom odlukom. Nadležna općinska Služba za investicije i komunalne poslove zaprimila je dosad 30 zahtjeva korisnika za odobrenje korištenja javne površine na ovaj način i oni su već u proceduri", saopćeno je iz Općine.

Služba za opću upravu i inspekcijske poslove i ubuduće će vršiti kontunirani nadzor, kako u Gazi Husrev-begovom bezistanu, tako i na drugim lokacijama i sprečavati svako nelegalno zauzimanje javne površine.

Gazi Husrev-begov bezistan je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine izgrađen 1555. godine kao dio zadužbine Gazi Husrev-bega. Općina Stari Grad, ali i društvo u cjelini imaju obavezu da čuvaju i održe dignitet kulturno-historijskih spomenika i naše baštine, kulture i tradicije, napominju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti