Oporezivanju ne podliježe sav novac koji dolazi u Bosnu i Hercegovinu

07.06.2019. 09:33 / Izvor: Akta.ba
Oporezivanju ne podliježe sav novac koji dolazi u Bosnu i Hercegovinu

Poklon u novcu ne podrazumijeva samo doznake iz inostranstva, ali pozivom su obuhvaćene poduzete aktivnosti po doznakama iz inostranstva.

Dijaspora BiH se jako protivi poduhvatu Porezne uprava Federacije BiH koji se odnosi na oporezivanju poklona u novcu, koji stiže u BiH.

Kažu da novac koji se poklanja, rodbini, studentima i učenicima ili bolesnima ne bi trebao biti oporezivan u BiH. A ono što ih najviše brine jeste da onaj ko ne prijavi porez na poklon može biti krivično kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 300,00 KM do 3.000,00 KM.

"Jednostavno, mi smo svi razočarani. I ja sam jedan od onih koji šalje i bližoj i daljoj rodbini. I ljudima kojima treba i studentima koje stipendiramo ili ljudima koji trebaju liječenje. Posredstvom prijatelja koji nam traže pomoć. Na osnovu čega je to donesemo? Jednostavno je neko izračunao, već godinama je tri i više milijardi maraka koji dolaze od dijaspore i to je podatak Centralne banke", kazao je Hasan Šehović predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH.

Iz Porezne uprave FBiH za Akta.ba su kazali da još uvijek vlada velika zabuna oko oporezivanja poklona u novcu koji stižu iz dijaspore, ali da oporezivanju ne podliježe sav novac koji dolazi u BiH kao poklon iz inostranstva,  već samo jednokratno uplaćen iznos.

"Najveća pometnja se stvorila zbog Zakon o porezu na promet nekretnina i porezu na nasljeđe i poklone Kantona Sarajevo koji je usvojen prošle godine a u čijem se Članu 17. Stav 2  navodi da se porez na nasljeđe i poklone plaća i na pokretne stvari, uključujući i gotov novac, novčana potraživanja i vrijednosne papire ako je pojedinačna vrijednost veća od 5.000 KM. Roditelji i djeca, braća i sestre - dakle prvi ili drugi nasljedni red, oni su oslobođeni plaćanja te vrste poreza. Svi ostali imaju obavezu plaćanja poreza na poklone", kažu iz PUFBiH.

Oporezivanje poklona u novcu podrazumijeva priliv novca po osnovu poklona što je propisano Zakonom o porezu na nasljeđe i poklon u određenim kantonima i po osnovu Zakona o porezu na dohodak.

Poklon u novcu ne podrazumijeva samo doznake iz inostranstva, ali pozivom su obuhvaćene poduzete aktivnosti po doznakama iz inostranstva.

Oporezivanju tako podliježe jednokratno uplaćen iznos veći od 5.000 KM ako primalac živi u Kantonu Sarajevo, odnosno 2.000 KM ako živi u drugim kantonima. Način oporezivanja priliva novca po osnovu poklona je propisan kantonalnim propisima i zbog toga se iznosi koji se oporezuju razlikuju.

Iz Porezne uprave su nam kazali da su baš iz razloga mogućnosti uvođenja dodatnih mjera oporezivanja, izašli u susret građanim te pozvali porezne obveznike  da dobrovoljno plate i prijave porez kako bi izbjegli određene kazne, prekršaje ali i kamate.

"Lice koje je ostvarilo prihod iz inostranstva na koji je plaćen porez u inostranstvu po stopi od 10 posto ili većoj ne podliježe plaćanju poreza, ali je dužno podnijeti prijavu sa dokazima o plaćenom porezu u inostranstvu. A ako je lice platilo porez u inostranstvu po stopi koja je manja od 10 posto dužno je obračunati i platiti porez po stopi koja čini razliku između stope od 10 posto i stope iz inostranstva", rekli su iz PUFBiH.

Analitičari kažu da iz dijaspore stiže i novac u vidu pomoći i za poduzetništvo a koje država uredno oporezuje. Poreznoj se tako pruža mogućnost da retroaktivno oporezuju doznake pristigle iz inostranstva. Slažu se da su reforme na ovom području neophodne .

Uprkos pojašnjenjima iz Porezne uprave, i oni koji primaju novac od članova svojih porodica suočiće se, kažu oni, sa procesom dokazivanja porijekla prihoda jer banke nisu u stanju napraviti selekciju ko i za koju svrhu uplaćuje novac na račune građana Bosne i Hercegovine.

Porezna uprava Federacije BiH prošle godine je konstatovala da raste broj fizičkih lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva i iste naplaćuju putem PayPal-a, MoneyGram ili nekog od drugih servisa elektronskog on-line plaćanja ili direktno na devizne račune, odnosno na druge vrste računa otvorenih kod banke. Prvi na udaru su se našli frilenseri, a sada se ta lista širi.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti