Opština Derventa programom subvencija pomogla poslovnim subjektima

04.11.2020. 13:40 / Izvor: Akta.ba
Opština Derventa programom subvencija pomogla poslovnim subjektima

Obveznici komunalne takse za isticanje poslovnog imena, kojima je zabranjeno ili ograničeno obavlјanje djelatnosti, imali su pravo na subvenciju alikvotnog dijela komunalne takse.

U cilјu provođenja vanrednih mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, te spašavanja stanovništva na teritoriji opštine Derventa bio je zabranjen ili ograničen rad poslovnim subjektima Naredbama Načelnika opštine, na prijedlog Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Takve mjere su izazvale poteškoće u poslovanju poslovnim subjektima na teritoriji opštine, te je Opština pripremila paket mjera za ublažavanje negativnih poslјedica.

"Skupština opštine Derventa je održala vanrednu sjednicu SO-e i donijela Program dodjele subvencija poslovnim subjektima za ublažavanje ekonomskih poslјedica nastalih uslјed bolesti COVID-19, izazvane virusom SARS - CoV-2 u opštini Derventa koji predstavlјa jednu od mjera podrške poslovnim subjektima na teritoriji opštine kojima je zabranjen ili ograničen rad, kao i Odluku o oslobađanju plaćanja zakupnine u opštini Derventa“, kazali su iz Opštine za Akta.ba.

Programom dodjele subvencija poslovnim subjektima za ublažavanje ekonomskih poslјedica nastalih uslјed bolesti COVID-19, izazvane virusom SARS - CoV-2 u opštini Derventa su utvrđene subvencije za iznos komunalne takse za isticanje poslovnog imena.

Obveznici komunalne takse za isticanje poslovnog imena, kojima je zabranjeno ili ograničeno obavlјanje djelatnosti, imali su pravo na subvenciju alikvotnog dijela komunalne takse za period od 15.03,- 31.05.2020. godine prema registrovanoj pretežnoj djelatnosti, a u visini njihove obaveze i to poslovni subjekti kojima je zabranjen rad imaju pravo na 100% iznosa alikvotnog dijela komunalne takse za period od 15.03,- 31.05.2020. godine i poslovni subjekti kojimaje rad ograničen imaju pravo na 50% iznosa alikvotnog dijela komunalne takse za period od 15.03,- 31.05.2020. godine.

Opština je dala subvencije i za zauzimanje javne površine a ovo pravo su ostvarili obveznici kojima je zabranjen ili ograničen rad, za period od 15.03,- 31.05.2020. godine, na način da su subvencionirani u iznosu od 100% za period od 15.03,- 31.05.2020. godine oni kojima je zabranje rad a u iznosu od 50% za period od 15.03.- 31.05.2020. godine oni kojima je rad bio ograničen.

Pored navedenog Programa Skupština opštine Derventa je donijela Odluku o oslobađanju plaćanja zakupnine u opštini Derventa, kojom se oslobađaju plaćanja zakupnine zakupci poslovnih prostorija koji su u ugovornom odnosu sa Opštinom Derventa no osnovu ugovora o komercijalnom zakupu, kojima je primjenom Naredbi o regulisanju rada trgovinskih i drugih objekata na teritoriji Opštine Derventa zabranjen rad, ili je ograničeno radno vrijeme.

Odluka se odnosila na komercijalne zakupce kojima je zabranjen rad naprijed navedenim naredbama, oslobađaju se obaveze plaćanja zakupnine, za period od 15.03.- 31.05.2020. godine, u visini od 100% iznosa alikvotnog dijela zakupnine za navedeni period, ali i na zakupce kojima je ograničen rad naprijed navedenim naredbama, oslobađaju se obaveze plaćanja zakupnine, za period od 15.03.- 31.05.2020. godine, u visini od 50% iznosa alikovotnog dijela zakupnine za navedeni period .

Kako su nam kazali iz Opštine plaćanja zakupnine bili su oslobođeni i zakupci (udruženja građana), koji su u ugovornom odnosu sa Opštinom Derventa no osnovu ugovora o zakupu poslovnih prostorija pod posebnim uslovima, za period od 15.03,- 31.05.2020. godine, u visini od 100% iznosa alikvotnog dijela zakupnine za navedeni period.

Za dodjelu subvencija no osnovu ovog Programa i Odluke objavlјen je Javni poziv, koji je bio otvoren do 30.09.2020. godine.

"Do pred kraj poziva podneseno je 96 zahtjeva poslovnih subjekata za dodjelu subvencija, koji ispunjavaju uslove Javnog poziva.  Uslove iz Javnog poziva do tada nije ispunilo ukupno 13 poslovnih subjekata, kojima subvencije neće biti dodijelјene“, kazali su iz Opštine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti