Osigurana sredstva za dionicu autoputa kroz Tešanj

08.07.2020. 13:21 / Izvor: Fena
Osigurana sredstva za dionicu autoputa kroz Tešanj

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić posjetili su danas općinu Tešanj.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić posjetili su danas općinu Tešanj gdje su se susreli s načelnikom Općine Suadom Huskićem i privrednicima.

Razgovarano je o javnim infrastrukturnim radovima i investicijima u Tešnju, kao i o uticaju pandemije koronavirusa na oblast zdravstva i ekonomiju općine.

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić potvrdio je da je razgovarano o strateškim projektima u općini koji se tiču izgradnje 110 kilovatne trafostanice uz naselje Jelah, u poslovnoj zoni Glinište, a, u tom smislu, kako je rečeno, otkočen je proces na investicijama i može se očekivati ubrzo početak izgradnje trafostanice.

Također, razgovarano je i o izgradnji kružnog toka u Jelahu te priključku poslovne zone na magistralnu cestu, ali i o izgradnji Koridora Vc. Načelnik kaže da su s Autocestama intenzivno pregovarali posljednjih mjeseci i da imaju iskazane zahtjeve lokalne zajednice u smislu projektiranja i gradnje.

"Očekujemo u naredna dva do tri mjeseca projektiranje na toj trasi i nadamo se da će početi proces ugovaranja javnih nabavki do kraja ove godine", dodao je Huskić.

Kako je novinarima kazao premijer Novalić, namjera je bila vidjeti kako pandemija utiče na industrijsku sredinu, jer u Sarajevu postoji nadzor kako se to reflektira na zajednicu koja dominantno ima privredu oličenu u uslužno-turističkim djelatnostima.

"Tešanj ima veliki obim industrijske proizvodnje te je presjek stanja u općini Tešanj indikativan za cijelu Federaciju BiH, osim zona koje su turističko-uslužno orijentirane", kazao je Novalić.

Premijer je potvrdio da su jučer banke odobrile sredstva za izgradnju dionice od Medakova u Tešnju do iznad Žepča, dužine 41 kilometar, za šta je odobreno 340 miliona eura, plus 60 miliona eura koliko je osigurano ranije.

"Ukupno 400 miliona eura će u naredne tri godine biti uloženo u ovom dijelu Federacije BiH. Sada slijedi tehničko rješavanje izvlaštenja i projektiranja te dionice, što je pri kraju, kako bi se do Nove godine otvorio tender za izgradnju", pojasnio je premijer.

Iz federalnog budžeta kao pomoć privredi u Tešnju kroz "korona zakon" osigurano je 3,6 miliona KM, ali premijer napominje da se još uvijek ne zna kako će pandemija uticati na privredu.

Uime privrednika u Tešnju novinarima se obratio Edin Jabandžić koji je kazao  da je svaka pomoć korisna te da se Vlada FBiH na čelu s premijerom Novalićem trudi i pokušava napraviti pozitivne trendove.

Kazao je da je, ovom prilikom,  zatražena veća promocija domaće proizvodnje i zaštita granica, te uštede u javnom sektoru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti