Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Osjetan pad proizvodnje i izvoza robe s područja USK-a u pandemijskoj godini

02.01.2021. 09:38 / Izvor: Fena

Predsjednik  Privredne komore Unsko-sanskog kantona (USK) Enes Ružnić potvrdio je kako je pandemija koronavirusa i u ovom kantonu uslovila osjetan pad industrijske proizvodnje i izvoza robe kada je u pitanju 2020. godina. Sve to je, logično, prouzrokovalo i veći broj nezaposlenih građana.

"Industrijska proizvodnja u odnosu na prethodni period manja je za otprilike osam posto, a slični su podaci i brojke kada je u pitanju izvoz robe s područja USK. Moramo uzeti u obzir da raspolažemo podacima za prvih deset mjeseci 2020. godine, tako da bi te brojke nažalost mogle biti i malo veće. Sasvim je onda logičan podatak i da se nezaposlenost kreće upravo u okviru tih brojki", rekao je Ružnić.

Financijska pomoć i subvencije stigle su od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Kantonalne vlade i gradskih, odnosno općinskih vlasti.

"Pomoć od federalnog nivoa vlasti stigla je u dva navrata. Covid zakonom osigurana su sredstva za doprinose na minimalne plate za određeni broj mjeseci, a druga pomoć na federalnom nivou u iznosu od 100 miliona KM podijeljena je na različite sektore, u okviru kojih je pomognut rad privrednika i iz ovog dijela Federacije BiH. Što se tiče intervencije Kantonalne vlade imali smo jedan javni poziv koji je pokrio troškove minimalnih plata za jedan i po mjesec, te se uskoro nadamo i drugom javnom pozivu", kazao je predsjednik Privredne komore USK.

Ovih dana upravo u prostorijama Kantonalne privredne komore potpisani su i ugovori o dodjeli financijske pomoći izvoznim privrednim društvima u sektoru industrije u skladu s Uredbom o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije BiH.

"Ovdje je s područja Unsko-sanskog kantona subvenciju dobilo 39 privrednih društava, u nešto većem ukupnom iznosu od 1.450.000 KM. Posmatrajući procente, to je 4,84 posto od ukupnog iznosa granta, koji je 30 miliona maraka", dodao je Ružnić.

Naglašeno je kako je drugi krug subvencionaranja Vlade Federacije BiH značajno popravio cjelokupno stanje, pogotovo ako se uzme u obzir da su posebni grantovi namijenjeni i turističkim radnicima i ugostiteljima, te poljoprivrednicima i drugima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti