Osvojio djecu i roditelje: Bh. Stribbo namještaj na evropskom tržištu

13.02.2020. 10:44 / Izvor: Akta.ba
Osvojio djecu i roditelje: Bh. Stribbo namještaj na evropskom tržištu
OTVORI GALERIJU

Ideja za pokretanjem proizvodnje javila se prije pet godina, a motivaciju smo našli u Bosni i Hercegovini koja obiluje prirodnim resursima.

Kada su Irfan i Maida Redžović postali roditelji i počeli tražiti namještaj za svoje dijete, želja im je bila da to budu lijepo dizajnirani i funkcionalni proizvodi izrađeni od prirodnih materijala. Ubrzo su shvatili da je tržište preplavljeno uvoznim plastičnim proizvodima i da u zemlji koja obiluje prirodnim resursima kao što je BiH nema domaćeg drvenog dječijeg namještaja. Tako se rodila ideja da počnu proizvoditi svoj.

I tako je nastao Stribbo - novi domaći brend dječijeg namještaja u kojem uživaju i roditelji i djeca, započinje razgovor za portal Akta.ba Irfan Redžović, osnivač brenda i firme Shuma d.o.o. Sarajevo.

"Ideja za pokretanjem proizvodnje javila se prije pet godina, a motivaciju smo našli u Bosni i Hercegovini koja obiluje prirodnim resursima i ima bogatu tradiciju proizvodnje drva i zanatstva, kreativne industrije i izvoza. Tu smo vidjeli posebnu priliku za stvaranje vrlo funkcionalnog, lijepog dječijeg namještaja", priča Redžović.

Od ideje do realizacije je prošlo pet godina i veoma su zadovoljni ostvarenim rezultatima. Prodaja Stribbo proizvoda je krenula prije godinu dana i polako rastu. Interesovanje je sve veće iako  se radi o novom brendu na tržištu za koji se još ne zna dovoljno.

"Mi smo već izašli na EU tržište, ali plan je da se polako i sigurno širimo u svim zemljama koliko je moguće", navodi on.

Za sada su počeli izvoziti sa Srbiju, Hrvatsku, Češku, Švicarsku i sada na mala vrata ulaze na njemačko tržište. Što se tiče bh. tržišta, namještaj se može kupiti u Sarajevu u Zart d.o.o. Exclusive concept store, Zoe&Mama concept store i Kutcha.

"Naš namještaj se mnogo se traži na tržištu Europske unije, potencijal za veliki rast još uvijek postoji, ali isto tako postoji i kamen spoticanja jer recimo u Njemačkoj traže da je namještaj iz BiH proizveden od certificirane sirovine, tj. da je drvo kupljeno od certificirane šumarije. Naše pravilo je da je Stribbo koncipiran na samoodrživosti i kvalitetu, tako da moramo raditi samo certificiranim proizvodnjama u BiH, odnosno sa relevantnim proizvođačima koji imaju osiguranu sirovinu koja je certificirana i ima svoje sušare", kazao je Redžović, dodajući da partnere imaju od Žepča pa do Tešnja.

 

Inače, Stribbo trenutno čini mali tim vrijednih i kreativnih ljudi, a to su inžinjeri, dizajneri i Stribbo menadžment. 

"Ponosni smo na sve što predstavlja Stribbo, i samo njegovo ime, što vjerujemo da je specijalno, što nas sve povezuje kroz prirodu i knjige pa do toga da smo ponosni da imamo svoj ton i sliku. Dizajn je akcent na sve naše proizvode, originalnost. Prvu kolekciju su dizajnirali Grupa Studio iz Zagreba, a drugu kolekciju Asmir Voljevica iz Mostara. Svi naši proizvodi su pod strogom kontrolom FSC-a. Koristimo prirodne materijale i sve boje su na vodenoj bazi i pod standardom koji su namijenjeni za dječiju industriju", ističe naš sagovornik.

Uz prvu kolekciju krevetića, Stribbo također proizvodi dekorativne police, vješalice i kolekciju proizvoda od tekstila koji su napravljeni od održivih materijala 100% pamuk i Oeko Tex standardom, a sav print napravljen je na vodenoj bazi. 

Dakle ne sadrži nikakve hemijske obrade i veoma su zdravi za korištenje. Tekstil print potpisuje poznati grafički duo Braća Burazeri iz Beograda. 

Upravo su objavili novu kolekciju koja se zove Oblo, a koju je dizajnirao Asmir Voljevica iz Mostara. 

Kolekcija se sastoji se od velikog ormara, ladičara gdje se posebno dodaje platforma za presvlačenje djeteta ali koja se također može koristiti na Shuma krevetiću, vitrina sa policama i krevet za veću djecu 90x200cm koji je preko dana sofa, a preko noći ugodan krevet za spavanje. Također, kolekciju čini i ladičar napravljen od punog drveta jasena.

"Dakle nudimo sada jednu kompletnu sobu sa Stribbo proizvodima koji ima bezvremenski dizajn i koji se može uklopiti u bilo koji stil stana i sobe", poručuje Redžović.

Interesovanja za ovu kolekciju su već velika, što ovom malom ali perspektivnom timu daje očekivanja za lijepu budućnost i veliki uspjeh ne samo u zemlji, nego i van nje.

Shodno tome, u narednom periodu planiraju zapošljavanje, širenje prodaje, te učešće na ovogodišnjim sajmovima.

"Trenutno radimo na trećoj kolekciji koja će brzo biti gotova. Izazovi su uvijek tu i nadamo se da ćemo održati kvalitet što je glavni fokus. Vjerujemo da izrađujemo namještaj koji će trajati i koji će se prenositi između generacija", zaključio je Redžović.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti