Otvoren 4. Simpozij: "TImod 2019" vraća Travnik u središte tekstilne industrije

25.04.2019. 15:21 / Izvor: Akta.ba
Otvoren 4. Simpozij: 'TImod 2019' vraća Travnik u središte tekstilne industrije
OTVORI GALERIJU

Bosna i Hercegovina se ima čemu nadati kada je u pitanju mladi stručni kadar.

"Fakultet za tehničke studije je dobra podrška cijeloj tekstilnoj i kožarskoj industriji, jer stvara kadrove koji će dalje stvarati i činiti proizvodnu i naučnu bazu ove prerađivačke industrije", poručio je Tahir Lendo, premijer Vlade Srednjobosanskog kantona, na otvaranju 4. međunarodnog simpozija tekstilnog inžinjerstva i modnog dizajna TImod 2019 u Travniku.

Bosna i Hercegovina se ima čemu nadati kada je u pitanju mladi stručni kadar jedna je od poruka Simpozija koji je okupio veliki broja zvanica, predstavnike akademske zajednice iz naše zemlje, susjednih zemalja i regiona, kao i predstavnike privrednog, političkog i javnog života.

Protokolarni program otvaranja Simpozija koji je organizirao Fakultet za tehničke studije Univerziteta u Travniku, započeo je Nihad Selimović, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Travniku.

"Grad Travnik je nekada predstavljao središte i srce tekstilne industrije Jugoslavije. Nadamo se da ćemo u budućnosti uspjeti da vratimo, makar dijelom, imidž koji smo imali. Cilj nam je u narednim godinama od Simpozija napravimo veliku regionalnu i evropsku priču", istakao je Selimović.

Dodao je da u Travniku niko nikome nije konkurencija. Kompletna tekstilna industrija, zajednom sa komorama i fakultetima treba da nastupi na svjetskim tržištima 

"Travnik je bio centar tekstila i to mora postati opet. Sam podatak da je u industriji tekstila, kože i obuće Travnika zaposleno preko 5.000 pokazuje da u narednom periodu treba težiti da se taj broj još više poveća. S druge strane, sve kompanije iz Travnika i SBK već rade za velike kompanije što je dobar pokazatelj da ćemo u narednom periodu svi zajedno napraviti dobar rezultat", poručio je on. 

Amir Međić, predsjednik Udruženja tekstila, obuće i kože istakao je važnosti Simpozija za firme koje se bave proizvodnom tekstilne odjeće.

"Ovdje je koncetracija znanja i pameti koja se nedovoljno koristi. Smatram da bi firme i društvo u cjelosti, trebale da prepoznaju značaj fakulteta koji se bavi naučnim radom i koji edukuje i proizvodi stručni kadar, buduće inženjere i dizajnere", istakao je on.

Edukacija kadrova u tekstilnoj industiji jedna je od područja interesovanja doc. dr. Samira Pačavara, predsjednika Naučnog odbora TImod-a, koji radi na Fakultetu za tehničke studije u Travniku.

"Na našem fakultetu obrazujemo studente po TOP sistemu, teorija, obuka i praksa. U našem dosadašnjem radu postigli smo zavidne rezultate, a u budućnosti ćemo raditi na razvoju naših preduzeća i fakulteta, jer bez toga nema napretka BiH", poručio je on.

Potcrtao je da rade na spajanju privrede i njihove visokoškolske ustanove čiji studenti rade na mnogim projektima u sektoru privrede.

Osvrnuo se na značaj postojanja smjera Tekstilno inženjerstvo i dizajn na Fakultetu za tehničke studije koji će ove godine iznjedriti prvu generaciju koja će biti budućnost BiH.

Dekan fakulteta, profesor Hrustem Smailhodžić kazao je da kao organizatori pokušavaju pratiti trendove koji dolaze sa Zapada, kako bi bili bliži onima koji su krenuli  naprijed.

"Naš fakultet je s tim u vezi napravio Simpozij na kojem učesnicima sve aktuelne trendove i znanja sa zapada, s ciljem da postanemo prepoznatljiva visoškolska ustanova za tekstilnu industriju", naglasio je  Smailhodžić.

Inače, ovogodišnji TImod donosi niz promjena koje su rezultirale velikom zainteresovanošću za učešće u Simpoziju koja će biti predstavljena u naredna tri dana na Fakultetu za tehničke studije Univerziteta u Travniku.

Cilj simpozija je nastaviti kontinuitet stručnog usavršavanja kroz stručni certificirani seminar i kroz različite stručne sadržaje, razmijeniti iskustva te pronaći odgovore za unapređenje poslovanja domaćih kompanija. 

Također, potvrđen je dolazak najvećih svjetskih tekstilaca i eminentnih stručnjaka iz područja odjevnih tehnologija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Francuske kojima će ciljevi Simpozija biti u potpunosti ostvareni.

Specifičnost ovogodišnjeg TImoda se ogleda i u bogatstvu modnih revija koje će obilježiti sva tri dana Simpozija. 

Sajam vraća tradiciju u tekstilnoj branši 

Uporedo sa Simpozijem, u Travniku se održava i Sajam tekstila i obuće TImod Expo 2019“ koji organizuju Općina Travnik i Regionalna razvojna agencija (REZ).

"Da nije bilo Simpozija, ne bi bilo ni Sajma", istakao je Admir Hadžiemrić, načelnik Općine Travnik.

"Organizacijom TImod-a Travnik ponovo postaje središte tekstilne i obućarske industrije u BiH. Nadam se da će se ova zajednička priča razviti u centar koji će se spominjati kao prostor u kojem se možete jako dobro obrazovati i steći znanja i iskustva u oblasti koja ima perspektivu", kazao je on.

Inače, ova sajamska manifestacija okupila je sva značajnija imena iz oblasti tekstila, kože i obuće.

Cilj Sajma "TImod Expo” je da obezbijedi  prostor za uspostavljanje poslovne saradnje proizvođača i kupaca tekstila, kože i obuće, predstavnika  dobavljača  mašina i opreme iz Bosne i Hercegovine i regiona,  te omogući promociju proizvoda i dostignuća u ovoj branši.  

Sajam je je prilika da domaći i strani privrednici iz oblasti konfekcije i obuće prezentuju svoje proizvode, ostvare poslovne kontakte sa drugim proizvođačima i kupcima, ali i sa predstavnicima sa Akademske zajednice koja je u ovoj oblasti takođe prisutna i aktivna na području općine Travnik.

Sajam je otvoren do 26. aprila ove godine u prostorima PSKC na Piroti. 

S.B. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti