Ozvaničen početak projekta "Obrazovanje za zapošljavanje" koji finansira EU

19.11.2020. 07:54 / Izvor: Fena
Ozvaničen početak projekta 'Obrazovanje za zapošljavanje' koji finansira EU

Projekt "Obrazovanje za zapošljavanje" pomoći će jačanju kapaciteta osoblja u ministarstvima obrazovanja u BiH.

Evropska unija osigurala je 2,6 miliona eura kako bi pomogla bh. vlastima u poboljšanju kapaciteta i struktura u planiranju obrazovnog procesa i unaprijedila kvalitet obrazovnih rezultata kroz projekt "Obrazovanje za zapošljavanje" koji je predstavljen danas online.

Istaknuto je da će se projekt osvrnuti na postojeće nedostatke, posebno na neusklađenost sistema obrazovanja i osposobljavanja s potrebama tržišta rada i ukazati na načine njihovog rješavanja kroz razvoj modernih usluga cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja, zatim boljim visokim obrazovanjem i stručnim obrazovanjem i obukom.

Da bi se olakšao prelaz od obrazovanja do radnog mjesta, navedeno je da moraju biti poboljšane politike karijernog usmjeravanja. Prema iskustvu evropskih zemalja, odgovarajuća politika karijernog usmjeravanja može utjecati na planiranje upisne politike i smanjiti stopu nezaposlenosti.

Neke od zemalja zapadnog Balkana pridružile su se Evropskoj mreži za cjeloživotno planiranje karijere, što BiH planira učiniti.

Projekat će, također, pomoći u razvoju novih studijskih programa i kurikuluma za učiteljske fakultete zasnovane na ishodima učenja, koji će uključivati ​​moderne nastavne metodologije i ključne kompetencije u skladu sa usvojenim kvalifikacijama i profesionalnim standardima za nastavnike.

Pomoćnik ministrice za obrazovanje Ministarstva civilnih poslova BiH Adnan Husić izjavio je da današnji sastanak znači i zvanično otpočinjanje implementacije navedenog projekta u trajanju od 30 mjeseci.

"Na projektni zadatak saglasnost su dale sve obrazovne vlasti u Bosni i Hercegovini, te da bi se njegova implementacija trebala odvijati kroz četiri komponente: prelazak sa obrazovanja na rad; osiguranje kvaliteta visokog obrazovanja; reformu inicijalnog obrazovanja nastavnika, te razvoj ljudskih resursa u obrazovnom sektoru", rekao je Husić.

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Gianluca Vannini izrazio je zadovoljstvo što danas uime Evropske unije najavljuje otvaranje tog projekta koji će se baviti vrlo relevantnim oblastima obrazovanja u BiH, posebno reformom obrazovanja nastavnika i razvojem modela za praćenje napretka reformskih procesa baziranog na eksternim evaluacijama obrazovnih sistema kroz međunarodna testiranja učenika kao što su PISA, PIRLS i TIMMS.

"Kada su početkom ove godine objavljeni PISA rezultati učenika iz Bosne i Hercegovine, pokazalo se da treba uložiti znatan napor kako bi se ovi rezultati podigli na nivo prosjeka EU", naglasio je Vannini. 

Projekt "Obrazovanje za zapošljavanje" pomoći će jačanju kapaciteta osoblja u ministarstvima obrazovanja u BiH, agencijama, pedagoškim institutima i školama da redovno procjenjuju situaciju u obrazovnom sektoru i koriste rezultate te procjene za istraživanje i planiranje obrazovnih politika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti