Panoramski let balonom u Hercegovini od 2022. godine

02.02.2021. 12:45 / Izvor: Akta.ba
Panoramski let balonom u Hercegovini od 2022. godine

Panoramski let balonom na vrući zrak je prepoznatljiva turističa atrakcija u svijetu, a uskoro bi se zahvaljujući ideji mladih pripravnika trebao naći u ponudi Zapadnohercegovačke županije.

Panoramski let balonom na vrući zrak je prepoznatljiva turističa atrakcija u svijetu, a uskoro bi se zahvaljujući ideji mladih pripravnika trebao naći u ponudi Zapadnohercegovačke županije.

"Panoramski let balonom na vrući zrak kao ideja je zapravo potekla od mladih ljudi odnosno pripravnika te smo je odmah prepoznali kao potencijal na kojem se mogu, ne samo razvijati kapaciteti za pripremu projekata, već se u konačnici ova ideja može realizirati u stvarnosti. Prvi cilj je razraditi projektnu ideju te je pripremiti za moguće financiranje kroz buduće otvorene pozive za projekte koji će biti na raspolaganju BiH. Dinamika realizacije ove projektne ideje ovisit će o dinamici otvorenih poziva dostupnih BiH, ali ćemo svakako nastojati da se ova ideja realizira do 2022. ili u punom kapacitetu do 2023. godine", rekao je Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda za europske integracije Županije zapadnohercegovačke za portal Akta.ba.

Prije nekoliko dana je održana radionica odnosno praktična obuka o razvoju projektnih ideja i pripremi projektnih prijedloga u sklopu aktivnosti Ureda za europske integracije Vlade ŽZH.

"S obzirom na to da Vlada ŽZH redovito provodi program zapošljavanja pripravnika na pripravnički staž, odlučili smo pružiti obuku pripravnika u pisanju projekata, te na taj način povećati ukupni kapacitet Županije Zapadnohercegovačke za privlačenje sredstava iz EU i drugih međunarodnih fondova. Trenutačno se u Županiji Zapadnohercegovačkoj provodi 5 projekata financiranih iz programa prekogranične suradnje od kojih je većina iz sektora turizma. Kroz ove se projekta razvija potrebna turistička infrastruktura kako bi Županija Zapadnohercegovačka mogla biti dio ukupne turističke ponude Hercegovine, te tako i Bosne i Hercegovine", istakao je Ivan.

Županija Zapadnohercegovačka kao prepoznatljiva turistička destinacija

Prvi korak u realizaciji ove ideje je detaljna razrada projektne ideje i priprema projektnog prijedloga.

"Ovo će svakako uključivati ne samo pripremu projekta već i animiranje javnosti i razvoj održivosti jedne ovakve ideje. U konačnici je cilj pripremiti projektni prijedlog i kandidirati ga na neke od budućih otvorenih poziva za financiranje projekata bilo od strane EU ili od drugih potencijalnih izvora financiranja. Ono što je u ovom trenutku najvažnije je da smo fokusirani na podizanje znanja i vještina u izradi projekata kod mladih ljudi, te kvalitetnu razradu ideje i kvalitetnu pripremu projektnog prijedlog", naglasio je ravnatelj Ureda za europske integracije Županija zapadnohercegovačke za portal Akta.ba.

Županija Zapadnohercegovačka je još u 2019. godini usvojila Strategiju razvoja turizma, kao i Strategiju ruralnog razvoja, težište je stavljeno na razvoj aktivnog i ruralnog turizma te integraciju poljoprivrede i turizma.

"Naime, u Županiji Zapadnohercegovačkoj se već razvija planinarski turizam koji je velikim dijelom koncentriran oko Parka prirode Blidinje i najvećeg vrha u Hercegovini Pločno na planini Čvrsnici. Također, u tijeku je i razvoj cikloturizma kroz projekt "Cycling Rural" koji financira EU kroz program Prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Razvijeni su avanturistički parkovi Peć Mlini u Grudama i Borak u Širokom Brijegu. Izgrađene su šetnice, penjališta, zip line i drugo.

Pored aktivnog turizma obnavljaju se i kulturno povijesni lokaliteti kao što su Kula Herceg Stjepana i Rimski logor Gračine u Ljubuškom, koji se također financiraju iz sredstava EU kroz programe prekogranične suradnje BiH-Crna Gora i Trilateralni program prekogranične suradnje Hrvatska-BiH-Crna Gora. U funkciji su i četiri vrlo zanimljiva i značajna Franjevačka muzeja u Širokom Brijegu, Ljubuškom, Grudama i Posušju, te druge zanimljivosti. Upravo ovi sadržaji omogućuju Županiji Zapadnohercegovačkoj da se ravnopravno integrira u ukupnu turističku ponudu Hercegovine, te da u konačnici Hercegovinu, pa tako i Bosnu i Hercegovinu, učinimo prepoznatljivom destinacijom aktivnog i ruralnog turizma", pojasnio je Ivan.

Budući panoramski let balonom na vrući zrak koji će se razviti kroz projektnu ideju predstavlja značajnu dopunu turističke ponude Hercegovine, a građani BiH će umjesto u daleku Cappadociju na panoramski let balonom odlaziti u Hercegovinu.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti