Petričević: Kroz razvoj namjenske industrije jačati privredu

12.03.2020. 07:58 / Izvor: SRNA
Petričević: Kroz razvoj namjenske industrije jačati privredu

Majkić je rekao da je 99 odsto njihovih proizvoda namijenjeno inostranom tržištu, a plasiraju ih preko matičnog preduzeća "Jugoimport" iz Srbije.

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske stavlja veliki akcenat na razvoj namjenske industrije koja može dovesti do razvoja cjelokupne privrede u Srpskoj, rekao je resorni ministar Vjekoslav Petričević tokom posjete komapaniji "Zrak-DKS" u Tesliću.

"S obzirom na to da je zastupljenost namjenske industrije u Federaciji BiH na veoma visokom nivou, želimo da dođemo na taj isti nivo ili da ga čak pređemo", izjavio je Petričević Srni.

Petričević je pohvalio način privatizacije kompanije "Zrak-DKS", koja proizvodi optičke uređaje za namjensku industriju i koja danas posluje pozitivno.

"Kompanija je imala dva investiciona ciklusa tokom kojih je uloženo 2.400.000 KM, a u razgovoru sa direktorom upoznat sam da se očekuje i treći, koji će biti iste vrijednosti, a koji će, sigurno, obezbijediti nova radna mjesta i proširenje djelatnosti", izjavio je Petričević.

Direktor "Zrak-DKS" Aleš Majkić rekao je da je ova kompanija dobar primjer koordinacije republičke i lokalne vlasti na podizanju njenog kapaciteta, koji je značajan i za Republiku Srpsku i Srbiju.

Majkić je rekao da je 99 odsto njihovih proizvoda namijenjeno inostranom tržištu, a plasiraju ih preko matičnog preduzeća "Jugoimport" iz Srbije.

"Treći investicioni ciklus podrazumijeva nabavku nove opreme i ulaganje u obuku kadra", izjavio je Majkić i dodao da ova kompanija trenutno zapošljava oko 40 radnika.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević rekao je da je "Zrak-DKS" primjer uspješne privatizacije tokom koje je i održana prozivodnja, ali i zadržani radnici.

Miličević je rekao da lokalna uprava stipendira studente i učenike deficitarnih zanimanja koja su potrebna i ovoj kompaniji, s obzirom na problem nedovovoljnog broja kvalifikovanih radnika.

Ministar Petričević prethodno je posjetio opštinsku upravu Teslić, a prema protokolu, slijedi posjeta teslićkom preduzeću "Antena-NET". 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti