Piletina iz BiH od danas može u Evropsku uniju

15.05.2019. 11:55 / Izvor: Oslobođenje
Piletina iz BiH od danas može u Evropsku uniju

I u Akova grupaciji su oprezni te još nisu odlučili kada će krenuti sa izvozom. Za sada su fokusirani na domaće tržište te na izvoz u zemlje regiona.

Početkom ove godine Evropska komisija stavila je Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja kojima je odobren izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju, ali do sada on nije bio moguć. Međutim, prema informacijama koje su nam dali domaći proizvođači, od danas firme iz BiH zvanično mogu krenuti sa izvozom u zemlje EU.

Procedure

Odavno su naše firme spremne za izvoz, ali se neće zalijetati i krenuti odmah.

"Pregovaramo sa kupcima već neko vrijeme, riječ je uglavnom o kupcima iz Hrvatske jer nam je to najbliže tržište, međutim, sačekat ćemo makar do juna kada ćemo krenuti sa manjim količinama jer ne znamo kakav ćemo tretman imati na granici, kakva će situacija biti. Zbog toga ćemo ići polako da se upoznamo sa procedurama, sa svim što nalaže taj izvoz, a ukoliko te male količine prođu kako treba, onda ćemo uskoro krenuti i sa većim. Za sada ćemo biti oprezni", poručio je Maid Jabandžić, direktor kompanije Madi iz Tešnja, te dodao da kad su već čekali 18 mjeseci, mogu još i 20-ak dana.

I u Akova grupaciji su oprezni te još nisu odlučili kada će krenuti sa izvozom. Za sada su fokusirani na domaće tržište te na izvoz u zemlje regiona.

"Znamo da je prije bilo problema sa izvozom mlijeka i krompira, da su zaustavljani na granici, što je prilično osjetljiva stvar, pa ne želimo da se takvo nešto desi i nama sa piletinom. Dakle, prvo ćemo da vidimo kako će se ponašati, pa ćemo onda donijeti odluku o tome kada i mi idemo u EU", kazao nam je Nedžad Biberović, menadžer izvoza Akova grupacije.

Jedemo domaću piletinu

Ono što je sigurno jeste da će zemlje regiona ostati glavna tržišta, pored onog domaćeg, za pileće meso iz BiH, a Jabandžić smatra da koliko god da je dobra situacija sa izvozom u te zemlje, ona bi mogla biti i bolja.

"Mi ćemo sada pokušati da više izvozimo na srbijansko tržište, pa možda preko njih da idemo i u neke druge zemlje", istakao je Jabandžić te dodao da je većina piletine koja se jede u našoj zemlji domaćeg porijekla.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti