Piletina u oktobru kreće ka EU

13.09.2019. 09:35 / Izvor: Glas Srpske
Piletina u oktobru kreće ka EU

Domaće kompanije koje su dobile zeleno svjetlo za plasman pilećeg mesa na tržište Evropske unije privode kraju usklađivanje deklaracija za nesmetan izvoz.

Prvi kamioni sa piletinom iz BiH trebalo bi da idući mjesec krenu ka evropskim trpezama, a domaće kompanije koje su dobile zeleno svjetlo za plasman pilećeg mesa na tržište Evropske unije privode kraju usklađivanje deklaracija za nesmetan izvoz.

BiH je još početkom ove godine stavljena na listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz piletine u EU, a dozvolu za plasman mesa na tamošnje tržište dobile su kompanije “Madi”, “Ovako”, “Brovis” i “Argeta”. Izvršni direktor kompanije “Madi” Edin Jabandžić kaže za “Glas Srpske” da su pripreme u punom jeku i da bi već u oktobru prva pošiljka trebalo da krene za EU.

"Već imamo dogovorene poslove sa kupcima iz Švedske i Njemačke, a u toku su dogovori sa Hrvatskom. Obezbijedili smo i ambalažu po propisima EU", rekao je Jabandžić, koji je i predsjednik Koordinacionog odbora peradara i živinara BiH.

Istakao je da su njegova očekivanja od izvoza u EU velika, ali da ne želi precizirati koliko će pilećeg mesa iz kompanije “Madi” krenuti u EU.

"Naša proizvodnja na godišnjem nivou kreće se oko 14 miliona brojlera", rekao je Jabandžić.

Eksport menadžer u kompaniji “Ovako” Nedžad Biberović kaže da je toj firmi domaće tržište prioritet, ali da im svakako mnogo znači i mogućnost plasmana u evropske zemlje.

"U toku su pregovori sa kupcima iz Hrvatske i usklađivanje deklaracija. Čekamo da budu završeni administrativni poslovi kako bi počeo izvoz", rekao je Biberović i naglasio da izlazak na svako novo tržište za kompaniju znači dodatna ulaganja.

Biberović pojašnjava da proširenje kapaciteta, koji trenutno iznose oko 13 miliona pilića na godišnjem nivou, znači povećanje broja kooperanata, proširenje inkubatorske stanice i klanice, te povećanje matičnog jata i veću proizvodnju hrane.

Predsjednik Poslovne zajednice živinara RS i zamjenik predsjedavajućeg Koordinacionog tijela za živinarstvo i peradarstvo BiH Predrag Miličić ističe za “Glas Srpske” da su svi poslovi na nivou BiH završeni te da se čeka da firme koje su dobile dozvolu realizuju izvoz.

"Samo je pitanje dana kada će prvi kamioni sa domaćom piletinom krenuti iz BiH", rekao je Miličić

Predrag Miličić, koji je i direktor firme “Agreks” iz Donjeg Žabara, a koja godišnje proizvede oko 60 miliona jaja, ističe da proizvođači još čekaju da počne i izvoz jaja za industrijsku proizvodnju.

"Procedura još nije u potpunosti završena. Čekamo zvanično objavljivanje u “Službenom glasniku EU”, a potom bi trebalo da uslijede provjere. Nije realno očekivati da to sve bude završeno do kraja ove godine", rekao je Miličić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti