Pionirski koraci u razvoju zastupljenosti superkompjutera u BiH

27.12.2018. 12:39 / Izvor: Akta.ba
Pionirski koraci u razvoju zastupljenosti superkompjutera u BiH

Počeo skup "INNOHPC- Računarstvo visokih performansi za efektivne inovacije u Dunavskoj regiji.

Neznanje, nedovoljna informiranost i finansije glavni su razlozi zbog kojih mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini nisu osposobljena za korištenje HPC infrastrukture, odnosno superkompjutera, rečeno je na današnjem skupu "INNOHPC- Računarstvo visokih performansi za efektivne inovacije u Dunavskoj regiji", koji se održava u Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji SERDA. 

Na skupu će biti predstavljen projekat INNOHPC, koji se implementira u okviru EU Interreg Dunavskog programa, a fokus skupa biće na diskusiji o trenutnom stanju u vezi s upotrebom superkompjutera u BiH i EU, kao i stanju industrije  4.0. u BiH. 

Kako je za Akta.ba kazala Amela Ikić Suljagić, project manager u SERDA-i, cilj ovog projekta je približiti upotrebu superkompjutera malim i srednjim preduzećima i akademskoj zajednici u regiji Dunavskog sliva. Radi se o potpuno novoj oblast za bh. firme, za koju nisu dovoljno razvijene iako imaju potencijala.

"U okviru ovog projekta sastavljen je konzorcij od 19 partnera iz 14 različitih zemalja. Kroz projekat nastojimo da vidimo zbog čega je korištenje superkompjutera manje zastupljeno u istočnim dijelovima Evrope u odnosu na Zapadne. Također, želimo da identifikujemo i mapiramo potencijale i apsorcijske kapacitete firmi i infrastrukturu superkompjutera kako bi mala i srednja preduzeća mogla da iskoriste njihov potencijal u svom radu, napredovanju i opstanku u današnjem modernom društvu", istakla je ona.

Inače, superkompjuteri su tehnologija opšte namjene koja je u stanju da veliki broj podataka odradi u kratkom periodu čime se diže potencijal za inovativnost kod malih i srednjih preduzeća.

Napominje da je njihov potencijal prepoznat u zapadnoj Evropi, jer EU ulaže u digitalizaciju i HPC infrastukturu kako bi se razvojem industrije stigla konkurencija u Japanu i SAD-u.

"Zastupljenost u zapadnoj Evropi je bolja u odnosu na istočnu Evropu, s tim da se može reći da je u Rumuniji zastupljenost superkompjutera jako dobra zbog razvijene automobilske industrije", navodi Ikić Suljagić.

Dodaje da je superkompjuter prisutan i na Sveučilištu u Rijeci, ali da njihovi kapaciteti nisu dovoljno iskorišteni.

"Male i i srednje firme iz istočne Evrope ga malo koriste i cilj je da mi identifikujemo zbog čega je to tako, šta je uzrok tome da ne žele na taj način pobošljati svoje inovacije", kaže ona.

Također, kroz projekat se nastojalo uvidjeti koje su mogućnosti za sufinansiranje i pomaganje firmama da pristupe superkompjuterima. U toku je izrada dokumenta smjernica koji će biti publikovan neposredno pred sam kraj projekta, a to će biti u junu 2019. godine.

Pored toga, ovim projektom nastoji se približiti bh. firmama da barem koriste iskustva i znanja i savjete ljudi koji super kompjutere već koriste. 

Shodno tome, napravljena je jedna platforma za firme iz zemalja Dunavske regije, na kojoj će moći da se registruju i da stupe u kontakt sa ekspertima i dobiju više informacija o HPC infrastrukturi.

Kao pilot aktivnost, kroz ovaj projekat, predviđena je i edukacija za firme iz Dunavske regije o mogućnostima korištenja superkompjutera.

"Nažalost, na objavljen poziv se iz naše zemlje nije javila niti jedna firma. Ipak, to nas ne obeshrabruje jer je inače mali broj prijava iz svih 14 zemalja", kaže naša sagovornica, ističući da je BiH još uvijek u pionirskim koracima u ovoj oblasti.

Inače, računarstvo visokih performansi (HPC) je rastuća tehnologija opće namjene. InnoHPC predstavlja napor na unaprjeđenje okvirnih uvjeta za inovacije pružajući jedinstvenu institucionalnu i tehnološku infrastrukturu, dizajniranu specifično za objedinjavanje i istraživanje HPC infrastrukture na transnacionalnom nivou.

Superkompjuteri se koriste u raznim industrijama, a najviše u elektronskoj, automobilskoj, hidrometeorologiji, zdravstvu, te genetičkim testiranjima.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti