Plaćanje PDV-a na međunarodne poštanske pošiljke koje se šalju u EU od 01. jula

25.06.2021. 08:36 / Izvor: Akta.ba
Plaćanje PDV-a na međunarodne poštanske pošiljke koje se šalju u EU od 01. jula

Od 1. jula 2021. godine stupaju na snagu nove odredbe o plaćanju PDV-a na međunarodne pošiljke koje ulaze u zemlje Europske unije.

Od 1. jula 2021. godine stupaju na snagu nove odredbe o plaćanju PDV-a na međunarodne pošiljke koje ulaze u zemlje Europske unije (EU), a time i sve poštanske pošiljke. U skladu s tim, sva roba uvezena u EU podlijegat će obavezi plaćanja PDV-a.

Što znači, svaka međunarodna poštanska pošiljka koja sadrži robu a za odredište ima zemlju iz EU, bit će podložna plaćanju PDV-a bez obzira na njezinu vrijednost. To znači da više nema izuzeća za uvezenu robu u vrijednosti do 22,00 eura.

"Prema novim izmjenama pravila, na komercijalnu robu sadržanu u poštanskim pošiljkama, otpremljenim iz BiH u zemlje Europske unije, zemlja odredišta će zaračunavati PDV primatelju pošiljke po stopi PDV-a koja se primjenjuje u državi članici EU", saopćeno je iz HP Mostar.

Izuzetak je poštanska pošiljka s robom kao "poklon / dar"

Navedena odredba se ne odnosi na situaciju kada fizička osoba šalje fizičkoj osobi poštansku pošiljku koja sadrži robu kao "poklon / dar".

"Navedeno treba biti naznačeno na pošiljci. Za ovu vrstu pošiljaka i dalje je definiran limit do 45,00 eura do kojeg se neće obračunavati PDV. Iznad navedenog iznosa, i ove pošiljke su podložne naplati PDV-a od primatelja pošiljke", naveli su iz HP Mostar.

Nove odredbe donose ujednačen skup pravila o PDV-u za sva poduzeća koja se bave prekograničnom e-trgovinom, bilo da se nalaze unutar EU ili izvan nje. Navedena izmjena osigurava ravnopravnost uvjeta poslovanja poreznim obveznicima iz Europske unije u odnosu na porezne obveznike iz trećih zemalja.

Mogućnost plaćanja PDV-a unaprijed za prodavače e-trgovina

Internet prodavači, koji prodaju i šalju robu kupcima u EU u poštanskim pošiljkama čija vrijednost ne prelazi 150,00 eura, mogu upotrijebiti novo razvijeni elektronski portal IOSS (Import One Stop Shop) za prijavu i plaćanje PDV-a unaprijed.

IOSS omogućuje prodavačima i web platformama koje prodaju i šalju robu kupcima u EU u poštanskim pošiljkama da prijavljuju i plaćaju PDV odmah kod prodaje odnosno narudžbe, kako bi obvezu plaćanja PDV-a kod prijema pošiljke oslobodio krajnjeg kupca. U suprotnom, trošak PDV-a za pošiljke s robom u trenutku uvoza robe u EU naplatit će se od kupca / primatelja navedene pošiljke. Detaljnije informacije o IOSS možete pogledati ovdje.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti