Početak inoviranja nastavnog plana i programa za zanimanje elektromehaničar

19.08.2021. 16:03 / Izvor: Akta.ba
Početak inoviranja nastavnog plana i programa za zanimanje elektromehaničar

U Mješovitoj srednjoj školi Hazim Šabanović Visoko.

Današnjom prezentacijom, jednog od autora, izrađenih Smjernica za izmjenu 30% nastavnih programa u skladu s potrebama tržišta rada, Stručnog savjetnika za oblast obrazovanja pri Pedagoškom zavodu Zenica dr.sc. Almira Sivre, održanoj u Mješovitoj srednjoj školi Hazim Šabanović Visoko, započeo je proces inoviranja do 30% nastavnog plana i programa za zanimanje elektromehaničar, koje se izučava u ovoj školi. Navedena aktivnost se realizuje u okviru Projekta ˝Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u Zeničko-dobojskom kantonu˝, podržanog od strane Fondacije Helvetas Moja Budućnost i za istu je obezbjeđena suglasnost Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Za realizaciju inoviranja do 30% nastavnog plana i programa za zanimanje elektromehaničar u Mješovitoj srednjoj školi Hazim Šabanović Visoko, zadužena je Radna grupa sastavljena od predstavnika stručnog aktiva i menadžmenta škole, predstavnika kompanija uključenih u praktičnu nastavu učenika ovog zanimanja te predstavnika Grada Visoko iz Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj.

Primjenom u prethodnoj fazi izrađenih smjernice za izmjenu 30% nastavnih programa u skladu s potrebama tržišta rada, doprinosi se otvaranju stručnih škola ka poslovnoj zajednici na lokalnom nivou, motivira menadžment škola te nastavnike stručno-teorijskih predmeta i praktične nastave da iskoriste zakonsku mogućnost i uključe se u proces modernizacije stručnih dijelova nastavnih programa u obimu do 30%, i time pomognu usklađivanju nastavnih programa s potrebama na tržištu rada u svojoj sredini i osiguraju razvoj upravo onih kompetencija, tj. znanja, vještina i sposobnosti koje će mladim ljudima olakšati pristup sve dinamičnijem radnom okruženju. 

Na ovaj način revidirani nastavni program prilagođen lokalnom tržištu rada, doprinijet će popularizaciji odabranog stručnog zanimanja elektromehaničar, te istovremeno unaprijediti svijest poslodavaca o važnosti uključivanja u pripremu budućih zaposlenika, koji će onda, posljedično, biti spremniji odgovoriti potrebama radnih mjesta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti