Pogledajte ko je od poslodavaca povukao najviše sredstava za zapošljavanje

06.06.2020. 08:50 / Izvor: Akta.ba
Pogledajte ko je od poslodavaca povukao najviše sredstava za zapošljavanje

Poslodavci iz privatnog sektora kojima je isplaćen najveći iznos sredstava iz programa sufinansiranja zapošljavanja u periodu 2015-2018. godine.

Federalni zavod za zapošljavanje proteklih pet godina realizovao je programe za sufinansirane zapošljavanja.

U nedostatku adekvatnih kriterija za odabir poslodavaca za učešće u programima sufinansiranja zapošljavanja u periodu 2015-2018. godine, dešavalo se da isti poslodavci iz godine u godinu koristesredstva po više mjera bez obaveze da zadrže sufinansiranu osobu određeni period nakon isteka ugovora o sufinansiranju.

Dostupni podaci pokazuju da su određenim poslodavcima u promatranom periodu isplaćena značajna finansijska sredstva za sufinansiranje zapošljavanja. Pojedini poslodavci su kontinuiranim učešćem samo po programima sufinansiranja zapošljavanja u periodu 2015-2018. godine osigurali više stotina hiljada KM iz sredstva FZZZ-a. 

Analizom podataka koje je dostavio FZZZ o poslodavcima koji su koristili sredstva programa sufinansiranja zapošljavanja, utvrđeno je da su određeni poslodavci ponovo koristili sredstva programa sufinansiranja, iako po prethodno realizovanim programima nisu zadržali nijednu osobu nakon isteka perioda sufinansiranja.

Poslodavci iz privatnog sektora kojima je isplaćen najveći iznos sredstava iz programa sufinansiranja zapošljavanja u periodu 2015-2018. godine

Napomena* prezentirani podaci u Tabeli ne predstavljaju ukupna ugovorena i isplaćena sredstva,s obzirom na to da su pojedini poslodavci koristili sredstva za sufinansiranje zapošljavanja i iz drugih programa

Kontinuirano učešće istih poslodavaca u programima sufinansiranja

U nedostatku adekvatnih kriterija za odabir poslodavaca za učešće u programima sufinansiranja zapošljavanja u periodu 2015-2018. godine, dešavalo se da isti poslodavci iz godine u godinu koriste sredstva po više mjera bez obaveze da zadrže sufinansiranu osobu određeni period nakon isteka ugovora o sufinansiranju, navodi se u revizorskom izvještaju.

Analizom podataka koje je dostavio FZZZ o poslodavcima koji su koristili sredstva programa sufinansiranja zapošljavanja, utvrđeno je da su određeni poslodavci ponovo koristili sredstva programa sufinansiranja, iako po prethodno realizovanim programima nisu zadržali nijednu osobu nakon isteka perioda sufinansiranja. Također, pojedini poslodavci su koristili sredstva po više poticajnih mjera i više javnih poziva u toku jedne godine, tako da su putem programa kontinuirano zapošljavali značajan broj radnika. Utvrđeno je da je bilo i slučajeva da je poslodavac kroz godine smanjio broj uposlenih, a da je istovremeno koristio sredstva programa sufinansiranja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti