Pogledajte ko je osnivač firme koja je proizvela prvu bh. pušku

01.03.2018. 10:26 / Izvor: Akta.ba
Pogledajte ko je osnivač firme koja je proizvela prvu bh. pušku

Sredinom prošle godine u bh. medijima odjeknula je vijest da je kompanija AC - Unity iz Goražda, sa pogonom u Vitkovićima, proizvela prototip prve domaće puške i pištolja.

Sredinom prošle godine u bh. medijima odjeknula je vijest da je kompanija AC - Unity iz Goražda, sa pogonom u Vitkovićima, proizvela prototip prve domaće puške i pištolja. Međutim, ono što je manje poznato je da su osnivači firme Redžo Bekto (suosnivač firme Hella-Bekto Industries i vlasnik firme EBI d.o.o. Goražde) i njegov zet Amir Ćoralić ( koji je još vlasnik u AN SYSTEM d.o.o. Goražde).

Nezvanično, nakon dobijanja NATO koda prva domaća puška, ali i bh. pištolj, mogli su se bez ikakvih zastoja i prepreka početi izvoziti na strana tržišta, a već su ugovoreni milionski poslovi.

U prilog tome ide i činjenica da je kompanija osnovana 2015. godine i već 2016. imala prihod veći od 1,2 miliona KM.

A, da li su testiranja u Norveškoj završena, te da da li su krenuli sa izvozom i u kojim državama, nismo uspjeli saznati. Stav kompanije je da ne izlaze s informacijama u javnost. Trenutno je u toku izrada finalnih izvještaja, a o svim detaljima javnost će biti upoznata na press konferenciji koju kompanija planira uskoro organizirati.

Podsjetimo, saglasnost za izradu i proizvodnju prve bh. puške i pištolja dale su sve nadležne državne institucije, uz preciznu kontrolu Ministarstva industrije FBiH i Direkcije za namjensku industriju, a uskoro se očekuje i promet i izvoz ovog oružja.

Prvi prototip domaće vojne puške nosi naziv AC Alfa SMG 6, a posjeduje i optički nišan. Mnoge njene komponente kompatibilne su s modernim NATO puškama M16 i M4.

No, tu su i puške AC Alfa SMG1, AC Alfa SMG 2, ali i puška AC DL 44 A1, opremljena CS granatom. Prvi bh. pištolj nosi naziv AC Alfa 5.

Inače, kompanije koje posluju u okviru namjenske industrije Federacije BiH bilježe odlične rezultate i veliku ekspanziju. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, izvoz oružja i municije lani je iznosio oko 194 miliona KM.

Članak nije dostupan za besplatno čitanje. Ukoliko želite pročitati članak kliknite za više opcija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti